Rosersbergs slott och slottspark


  • Till start: 29,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Rosersberg 
  • Avgift: Nej 
Rosersbergs slott och slottspark
Stor karta

En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.

Sevärdhet 1 av 2

Rosersbergs slott

Att besöka Rosersberg är att ta ett steg tillbaka i tiden. Här stiger du in i en genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800 och inredningen är orörd sen 1860. Under de senaste 140 åren har det använts sparsamt och har därför några av Europas bäst bevarade empireinredningar från perioden 1795-1825. Gabriel Bengtsson Oxenstierna uppförde slottet under åren 1634-1638 och namngav det efter sin mor som var av Tre Rosor-ätten. Senare skänktes slttet till Gustav III:s lillebror, hertig Karl som senare blev Karl XIII.

Näst på tur att bruka slottet blev Karl XIV Johan som hade byggnaden som sommarhus. Han moderniserade det då invändigt till den då väldigt populära empirestilen, som sedan kom att kallas Karl Johan-stilen i Sverige.

På slottscaféet kan du fylla magen med kaffe och hembakat. Antingen i den vackra Junoflygen eller på Hoglandterrasen med utsikt över Mälaren.

Slottsvägen 203, Rosersberg
08 - 402 62 80

Läs mera

Länkar

Rosersbergs slottspark

Parken har flera olika skepnader. En barockpark med raka gångvägar, en skogsdel med drag åt engelsk park och sen stora gräsytor med äppelträd ned mot vattnet.

Barockträdgården närmast slottet var en av sin tids mest påkostade och grundstrukturen finns kvar idag. Borta är dock det lusthus i porslin, mitt i kanalen, som var tillgängligt via två utfällbara broar.

På slutet av 1700-talet ville man följa modet att anlägga en engelsk park (återskapad naturlig skog) och den förlades väster om slottet ned mot vattnet.

Bortom engelska parken följer en fruktträdgård med flera äppelträd.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...