Fysingen runt


En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 

  • Till start: 30,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Norrsunda hembygdsgård

text under arbete

Nordians hög

Nordians hög byggdes troligtvis som en hövdingahög (även kallat kungshög) från 500- eller 600-talet. Det är en av Mälardalens största gravhögar med 50 meters omkrets och 12 meters höjd och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar. Högen ligger i Åshusby som var en av de husabyar som kom till någon gång under 700-talet och var centralort för ledungen och Mälarkungens fogdar och småhövdingar. Det kan vara så att när kungen reste på rundtur till sina husabyar så avled han just här och fick därför sin ståtliga gravhög på platsen.

Skånelaholms slott

Detta romantiska slott byggdes på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Slottet ligger i en naturskön miljö vid sjön Fysingen och dess naturreservat har ett rikt fågelliv.

Här finns en samling av allmogeföremål och en unik naturaliesamling som insamlades av Linnes lärjunge Magnus Bromelius. I källaren finns en fängelsehåla som inte längre är i bruk. Man bjuds på konst- och möbelhistoria från sekler.

Slottet är öppet för besök under sommarhalvåret.

Öppettider:
Parken är öppen året runt.
I övrigt se hemsidan.

Länkar

The Nut house Torsåkers slott

Inrymt i vad som en gång var Torsåkers slotts trädgårdsmästeri ligger The Nuthouse. Man driver ett mysigt trädgårds- och växthuskafé i en rogivande och vacker miljö med det vackra slottet som granne.

I trädgårdsutställningen kan man även hitta det mesta för den trädgårdsintresserade med praktiska och vackra ting. Här ordnas även evenemang och utställningar.

Öppettider:
April helgöppet
Maj till augusti tisdag till söndag.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...