Runsa fornborg och utsiktsplats


Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”.

Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min

  • Till start: 29,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Runsa fornborg

Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Borgen grävdes ut bland annat av förre kungen 1902 Gustav (VI) Adolf när han var kronprins.
 
Spår av bostäder inom borgen visade sig vara en befäst stormansgård som varit bebodd under folkvandringstid men även fynd från bronsåldern. Spåren av flera bränder väcker ju fantasin om vad som kan ha utspelats. På vägen till fornborgen passerar man en av Sveriges mest kända skeppsättningar från 400 eller 500-talet.

Runsa fornborg och utsiktsplats
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Steninge slott
Slottet beboddes först av änkedrottning Hedvig Eleonora. Vandra runt i den vackra parken eller besök Steninge slottsgalleria där man äter, fikar och shoppar. Resa med SL: Pendeltåg 41/42X från Stockholm City t Märsta. Buss 584 till Stenladan. Totalt c:a 1t 10 min.
OrtMärsta
Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Nordians hög
Troligtvis en hövdingahög från 500- eller 600-talet. En av Mälardalens största och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar.
OrtSigtuna
Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Höjdpunkten är Vikingagården Gunnes gård, en rekonstruktion från 1000-talet, med levande djur. I centrum finns byggnader med mycket varierande arkitektur.
OrtUpplands Väsby