Runsa fornborg och utsiktsplats


Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”.

Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min

  • Till start: 29,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Runsa fornborg

Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Borgen grävdes ut bland annat av förre kungen 1902 Gustav (VI) Adolf när han var kronprins.
 
Spår av bostäder inom borgen visade sig vara en befäst stormansgård som varit bebodd under folkvandringstid men även fynd från bronsåldern. Spåren av flera bränder väcker ju fantasin om vad som kan ha utspelats. På vägen till fornborgen passerar man en av Sveriges mest kända skeppsättningar från 400 eller 500-talet.

Runsa fornborg och utsiktsplats
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Nordians hög
Troligtvis en hövdingahög från 500- eller 600-talet. En av Mälardalens största och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar.
OrtSigtuna
Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.
Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter en heldagstur till Steninge slotts alla aktiviteter och pittoreska Sigtuna för en stadspromenad.
OrtSigtuna
Skånelaholms slott.
Beläget i en naturskön miljö vid sjön Fysingens naturreservat. Uppfört på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Sthlm City t Upplands Väsby buss 577/585 till Skånela kyrka, Gå 1000 m, Totalt c:a 1t 15 min.
OrtUpplands Väsby