Upplands Väsby - Hälsans stig västra


  • Till start: 23,0 Km 
  • Längd: 6,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Upplands Väsby

Det finns gott om forntida historiefynd här. Flera fornborgar finns i området och vid Ekebo gravfält har man hittat en bronsyxa från 600-700 f kr från den tid då Upplands Väsby låg vid havet. En av Sveriges mest kända skeppsättningar från 400 eller 500-talet ligger vid Runsa.
I början av 1900-talet var detta ett stationssamhälle som byggts upp kring järnvägen.  Upplands Väsby är idag centralorten i Upplands Väsby kommun och har 40.000 invånare.  Härifrån kommer det ett gäng kända musiker. Bland annat Europe, Tone Norum, Yngwie Malmsteen och Åsa Jinder.

Gunnes gård

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna. Här finns grisar, får, höns och kor. På Gunnes gård finns även bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Vill man leva järnåldersliv kan man boka gruppvisning för skolklass eler vuxna och för vuxna kan man boka ett gille (fest!) kvällstid.

Öppettider:
April-maj   lördag-söndag kl. 10-16
Juni-augusti   tisdag-söndag kl. 10-16
September-oktober  lördag-söndag kl. 10-16

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Runsa fornborg och utsiktsplats
Runsa fornborg ligger 30 meter högt på ett berg vid Mälaren med milsvid utsikt mot Sigtuna så att man kunnat signalera vidare till deras ”skans”. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Sthlm City t Upplands Väsby, buss 532 mot Runsa. C:a 1 t 10 min
OrtUpplands Väsby
Skånelaholms slott.
Beläget i en naturskön miljö vid sjön Fysingens naturreservat. Uppfört på 1640-talet men på 1200-talet tillhörde ägorna ingen mindre än Magnus Ladulås. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Sthlm City t Upplands Väsby buss 577/585 till Skånela kyrka, Gå 1000 m, Totalt c:a 1t 15 min.
OrtUpplands Väsby
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Rosersbergs slott och slottspark
En genuin kunglig miljö från tiden runt sekelskiftet 1800. De sista 140 åren sparsamt använt så det har en av Europas bäst bevarade empireinredningar.
OrtRosersberg
Nordians hög
Troligtvis en hövdingahög från 500- eller 600-talet. En av Mälardalens största och är omgiven av ett större gravfält med hundratals stensättningar.
OrtSigtuna
Skänkstugan.
På landet i Täby Kyrkby ligger 1800-tals stugan där det serveras rustik och elegant mat. Mysigast på vintern med öppen spis eller uteserveringen sommartid.
OrtTäby