Upplands Väsby - Hälsans stig västra


  • Till start: 23,0 Km 
  • Längd: 6,8 km 
  • Stopp:
  • Ort: Upplands Väsby 
  • Avgift: Nej 


Upplands Väsby - Hälsans stig västra
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Upplands Väsby

Det finns gott om forntida historiefynd här. Flera fornborgar finns i området och vid Ekebo gravfält har man hittat en bronsyxa från 600-700 f kr från den tid då Upplands Väsby låg vid havet. En av Sveriges mest kända skeppsättningar från 400 eller 500-talet ligger vid Runsa.
I början av 1900-talet var detta ett stationssamhälle som byggts upp kring järnvägen.  Upplands Väsby är idag centralorten i Upplands Väsby kommun och har 40.000 invånare.  Härifrån kommer det ett gäng kända musiker. Bland annat Europe, Tone Norum, Yngwie Malmsteen och Åsa Jinder.

Gunnes gård

Gunnes gård är en rekonstruktion av en vikingatida gård från början av 1000-talet e Kr. Gården är vackert beläget i ett fornlämningsrikt område där djuren betar på gravkullarna. Här finns grisar, får, höns och kor. På Gunnes gård finns även bronsåldersrösen, gravfält från järnåldern och flera runstenar. Vill man leva järnåldersliv kan man boka gruppvisning för skolklass eler vuxna och för vuxna kan man boka ett gille (fest!) kvällstid.

Öppettider:
April-maj   lördag-söndag kl. 10-16
Juni-augusti   tisdag-söndag kl. 10-16
September-oktober  lördag-söndag kl. 10-16

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vikingagården Gunnes gård.
Gården är en rekonstruktion av en vikingatida gård från 1000-talet e Kr. Vandra runt den vackert belägna gården där djuren betar bland gravar och runstenar. Resa med SL: Pendeltåg 40/41 från Stockholm City t Upplands Väsby. Buss 560 mot Travgatan. Totalt c:a 48 min.
OrtUpplands Väsby
Roserbergs slott och Sigtuna
Denna utflykt kan ses med historiska glasögonen på eller bara för att njuta vackra miljöer. Rosersbergs slott är ett av de kungliga slotten och var Karl XIV Johans sommarslott med en vidsträckt park ner mot Mälaren. Sigtuna är kanske urtypen för en pittoresk stad. En promenad...
OrtSigtuna
Sigtuna runt från Arlanda till Sveriges äldsta stad.
Först närmar man sig Arlanda från en utsiktsplats från järnåldern. Sen vidaretur till Arlanda för flightspotting och en natt på Jumbo Stay. Därefter en heldagstur till Steninge slotts alla aktiviteter och pittoreska Sigtuna för en stadspromenad.
OrtSigtuna
Fysingen runt
En vacker väg runt sjön Fysingen där man passerar två slott, hembygdsgård med en, järnåldersgrav och ett supermysigt fik. Sjön Fysingen tillhör Sigtuna i norr och Upplands Väsby i söder. 
OrtSigtuna
Skänkstugan.
På landet i Täby Kyrkby ligger 1800-tals stugan där det serveras rustik och elegant mat. Mysigast på vintern med öppen spis eller uteserveringen sommartid.
OrtTäby
Bögs gård och naturstigen till Väsby sjöäng
Upplev närhistorien med ett levande jordbrukslandskap men även uppbyggda järnåldermiljöer och gamla odlingslandskapet till och med som på stenåldern.
OrtSollentuna