Stocksunds strandpromenad


  • Till start: 6,0 Km 
  • Längd: 4,7 km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 
Stocksunds strandpromenad
Stor karta

Magnifika villor i alla dess stilar överallt med spektakulära Cedergrenska tornet som signum. En vacker tur längs ringlande strandväg med sjöutsikt.

Sevärdhet 1 av 4

Cedergrenska parken

En perfekt plats för avkoppling och picknicking är Cedergrenska parken i Danderyd. Parken kom till av jägmästaren Albert Gotthard Nestor Cedergren som hade en som ambition att skapa en intressant park med inplanterade trädslag och växter som normalt inte kan hittas i vår natur och idag finns flera spännande ickesvenska trädslag. Han reste runt i världen och samlade på sig växter. I parken idag, finns en skogsdel, ett arboretum med exotiska barrträd och en trädgårdsdel med ett femtio olika trädslag. Njut!

Cedergrenska tornet

Albert Gotthard Nestor Cedergren var den förste som köpte tomt här när Stocksunds exploatering tog fart på slutet av 1800-talet. Det skulle egentligen blivit ett utsiktstorn men blev till slut ett torn med bostadsrum. Flera arkitekter anlitades, bland annat Ferdinand Boberg. Parken fick en rad ovanliga träd inplanterade som Cypress och Douglasgran. Arbetet avbröts ideligen av Cedergren med nya idéer och vid hans död 1921 var tornet inte färdigt. Idag ägs tornet och parken av Danderyds kommun och kan bokas som festlokal eller besökas för brunch på vinterhalvåret.

Svanholmsparken

Denna lilla vackra park ligger på en halvö med omgivande vatten åt tre håll. En liten sandstrand inbjuder till dopp. Tvärsöver sundet ligger Tranholmen som är en ö med förhållandevis många åretruntboende trots att man saknar landförbindelse annat än på vintern då en bro anläggs.

Villa Ström

Villa ritad av Ralph Erskine på Granhällsvägen i Stocksund och uppfördes 1961.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...