Stocksund till Kevinge


En strandpromenad där vi satt ut flera skapade rastplatser. Vacker utsikt och intressanta miljöer och en mytospunnen sten som bonus.

  • Till start: 6,1 Km 
  • Längd: 2,2 km 
  • Stopp:
  • Ort: Danderyd 
  • Avgift: Nej 


Stocksund till Kevinge
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Calles klimp

Calles klimp är en mytomspunnen minnessten och fornminne vid norra stranden av Stocksundet.

De 20 centimeter höga bokstäverna lyder ”CALLES KLIMP”. Vem är då denne Calle. En rad historier cirkulerar kring platsen och fler av Karl-kungarna har utpekats. Mest troligt är dock att texten höggs på 1840-1850-talen till minne av kryddhandlaren Carl ”Calle” Eneroth på hans födelsedag.

Namnet har platsen fått av denne Eneroth redan som var född 1799 på Kevinge gård varför kungarna Karl XIV och Karl XV kunde uteslutas.

Däcket vid Stocksundet

Ett promenaddäck längs Stocksundet men längre fram blir det mer av naturstigar men fortfarande när vattnet.

Rastplats mot Ulriksdals slott

Denna rastplats är egentligen två. En ute på klipphällen och en lite mer skyddat nära skogsbeklädd strand. Ulriksdals slott ser man på håll.

Rastplats mot Stockholm golfklubb

Här kan man se hur de slår ut bollar i vattnet. Slår de tillräckligt långt från driving rangen på golfbanan för att nå hit? En snedträff på drygt 200 meter krävs.

Stockholms golfklubb Kevinge

Detta är en av landets äldsta golfklubbar från 1904 men klubben har bara använt den här banan sen 1932. Under golfsäsongen passerar man förbi en driving range där man slår ut i vattnet. Klubbhusets restaurang anses vara en av de bättre golfrestaurangerna. I samma lokaler ligger även Svenska Golfförbundet.

Adress: Kevinge Strand 20a, Danderyd
Tel: 08-544 90 719

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stocksunds strandpromenad
Magnifika villor i alla dess stilar överallt med spektakulära Cedergrenska tornet som signum. En vacker tur längs ringlande strandväg med sjöutsikt.
OrtDanderyd
Bergshamra till Ulriksdals slott
Längs Edsviken och orörd natur till Ulriksdals slottspark i ordnad prakt. I Bellmans fotspår på teater och värdshus samt en paus på slottcaféet.
OrtSolna
Bockholmen hav och restaurang.
Grosshandlarvillan, med utsikt över Stocksundet och Edsviken, har blivit populär krog för nära och ditresta. Åretruntöppet men sväller rejält på sommaren.
OrtSolna
Kafé Sjöstugan vid Brunnsviken.
Ta en fikapaus eller lunch på bryggan, i den mysiga trädgården eller i kaféet med allmoge-hippie känsla. Öppet helger året om och dagligen sommartid.
OrtSolna
Ulriksdals slott.
Ulriksdals slott är ett av de kungliga slotten. Vid ett besök rekommenderas slottsparken, Orangeriet med svenska skulpturer samt fika på slottscaféet.
OrtSolna
Gamla Orangeriet
Orangerier var historiskt sett helt enkelt växthus för apelsiner (orange). Idag är det gamla orangeri ett café med goda bakverk och maträtter samt utställningslokal. Helmysig växthuskänsla med trevlig personal utlovas.
OrtStockholm