Strängnäs stadspromenad.


Gå runt den pittoreska gamla staden som är sevärd året om. Här blandas träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och ät på Christer Lingströms Edsbacka Bistro.

  • Till start: 59,2 Km 
  • Längd: 4,4 km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Strängnäs 
  • Avgift: Nej 


Strängnäs stadspromenad.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Västerviken

Västerviken är lite av stadens hjärta sommartid. Här ligger turistbyrån, restauranger, kaféer, glasskiosker, båtliv, grönområden och platser för underhållning.

Kvarnen

Detta är en kvarn av holländsk typ byggd 1885. Den typen av kvarn har roterbar toppkupol så att man kunde vridas i önskad rikting för att utnyttja vindkraften på bästa sätt. Detta är inte den första, utan den sjätte kvarnen på samma plats. Den första byggdes på 1630-talet och sköttes av en man med det passande namnet Olov Kvarnmästare.

Ångbåtsbryggan

Då den byggdes på mitten av 1800-talet var den främst avsedd för segelbåtar men successivt blev det ångbåtar och andra båtar för nöjesfärder.
Sommartid finns ett litet kafé på bryggan där man kan njuta av utsikten.

Roggeborgen

Roggeborgen uppfördes under biskop Kort Rogges tid. Det ovanliga namnet härstammade från hans far som invandrat från Westfalen. Gustav Vasa blev vald till kung här 6 juni 1523 i Strängnäs och troligtvis i rikssalen i huset.
 
Här låg fram till 1930-talet stadens gymnasium. Idag finns en sektion av Kungliga biblioteket, Roggebiblioteket som förvar gamla samlingar.

Ugglans park

En vacker grönskande park med fontän mitt i staden där det ofta bjuds på musikunderhållning sommartid. Här finns även café och restaurang samt ett galleri (Keramikens hus) med utställningar och försäljning.

Keramikens hus

Keramikens hus är trots namnet inte enbart keramikern Per Hammarströms ateljé och butik med vackra men funktionella föremål. I huset från 1871 finns även ett galleri med svensk samtida konst samt ett matcafé vilket sommartid flyttar ut i gröna Ugglans park, där huset så vackert är beläget.

Länkar

Strängnäs domkyrka

Kyrkan är byggd på en för vikingarna viktig offerplats. De äldsta delarna är från 1250-talet men fick sin nuvarande form vid slutet av medeltiden. I kyrkan finns ett altarskåp skänkt av biskopen Rogge som är kyrkans mest unika föremål. Här finns även begravningsmonument över Karl IX och Sten Sture d.ä.

Gyllenhielmsgatan

Författaren Bo Setterlind utsåg Gyllenhielmsgatan till Sveriges vackraste gata. En av de vackrare är det garanterat. Gatans fina träkåkar leder rakt ned från domkyrkan och här finns flera pittoreska butiker.

Grassagården

Grassagården en kringbyggd borgarbondgård med sina äldsta delar från 1600-talet Den är mycket unik för att den både är så välbevarad och att den är på sin ursprungsplats. Namnet kommer av att familjen Grass drev krog här på 1700-talet.

Idag är det ett välbesökt året runt öppet café där man kan fika eller äta en lunch. Man har alltid öppet onsdag-söndag 10-17 men utökar vår och sommar. Se öppettider.

Länkar

Edsbacka Bistro i Strängnäs

Den första bokningen på denna restaurang gjordes av Erik Lallerstedt. Det säger en del om vilken klass det är på det här stället. Men det är en om möjlligt än tyngre kock Christer Lingström som driver denna Bistro. Har har en syster,  Edsbacka Bistro Sollentuna som ligger rakt över vägen där han tidigare hade sin Guide Michelin belönade Edsbacka Krog. Att åka hit en bra bit från Stockholm är i princip värt resan. Sen får man pittoreska Strängnäs på köpet. Smaklig måltid!

Boka bord:
0152-163 00
strangnas@edsbackabistro.se

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strängnäs till Eskilstuna med två slott.
Om man tar sig raskt till Strängnäs så bör man åka desto långsammare vidare på den här turen. Strängnäs är värt en resa i sig men när man ändå tagit sig hit så kan man lägga till några slott och en fantastisk bilväg fram till Eskilstuna.
OrtSträngnäs
Strängnäs
Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.
OrtSträngnäs
Arsenalen Sveriges Försvarsfordonsmuseum.
Ett museum med fordon från 1900-talets början till nutid. En särskilt intressant avdelning har tennfigurer uppbyggda i miljöer från stenåldern och framåt.
OrtSträngnäs
Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Mälsåkers slott
Knappt två mil från Mariefred på Sveriges största insjöö, Selaön ligger detta barockslott. Öppet sommarhalvåret och här finns finfina Bertas kafé som är öppet som slottet.
OrtSträngnäs
Grönsöö slott
Ett av få slott som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstiden. Parken är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med spår av fem tidskiften.
OrtEnköping