Strängnäs


Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.

  • Till start: 59,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Strängnäs 
  • Avgift: Nej 


Strängnäs
Stor karta
Sevärdhet 1 av 9

Strängnäs

Strängnäs är väl värd ett besök och har man varit i Mariefred så rekommenderas Strängnäs nästa gång. Staden har haft stort historiskt värde inte minst då det varit stiftsstad med domkyrka där Södermanlands biskop. Den mest kände biskopen hette Rogge och Roggeborgen finns kvar sedan 1400-talet. Det var alltså inget smeknamn på Roger utan en biskop Kort Rogge med tyska anor.

Den gamla staden blandar pittoresk gammal träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Hamnen i Västerviken drar till sig många flanörer och längs vattnet kan man runda hela Lurudden den röda kvarnen ligger bort till ångbåtshamnen där man ser nämnda Roggeborg. Äter gör man bäst på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström och sommartid finns bad vid Visholmen.

Trippa har en promenad i Strängnäs som täcker det mest intressanta. Strängnäs - stadspromenad.
Läs mera

Västerviken

Västerviken är lite av stadens hjärta sommartid. Här ligger turistbyrån, restauranger, kaféer, glasskiosker, båtliv, grönområden och platser för underhållning.

Ugglans park

En vacker grönskande park med fontän mitt i staden där det ofta bjuds på musikunderhållning sommartid. Här finns även café och restaurang samt ett galleri (Keramikens hus) med utställningar och försäljning.

Keramikens hus

Keramikens hus är trots namnet inte enbart keramikern Per Hammarströms ateljé och butik med vackra men funktionella föremål. I huset från 1871 finns även ett galleri med svensk samtida konst samt ett matcafé vilket sommartid flyttar ut i gröna Ugglans park, där huset så vackert är beläget.

Länkar

Grassagården

Grassagården en kringbyggd borgarbondgård med sina äldsta delar från 1600-talet Den är mycket unik för att den både är så välbevarad och att den är på sin ursprungsplats. Namnet kommer av att familjen Grass drev krog här på 1700-talet.

Idag är det ett välbesökt året runt öppet café där man kan fika eller äta en lunch. Man har alltid öppet onsdag-söndag 10-17 men utökar vår och sommar. Se öppettider.

Länkar

Gyllenhielmsgatan

Författaren Bo Setterlind utsåg Gyllenhielmsgatan till Sveriges vackraste gata. En av de vackrare är det garanterat. Gatans fina träkåkar leder rakt ned från domkyrkan och här finns flera pittoreska butiker.

Strängnäs domkyrka

Kyrkan är byggd på en för vikingarna viktig offerplats. De äldsta delarna är från 1250-talet men fick sin nuvarande form vid slutet av medeltiden. I kyrkan finns ett altarskåp skänkt av biskopen Rogge som är kyrkans mest unika föremål. Här finns även begravningsmonument över Karl IX och Sten Sture d.ä.

Ångbåtsbryggan

Då den byggdes på mitten av 1800-talet var den främst avsedd för segelbåtar men successivt blev det ångbåtar och andra båtar för nöjesfärder.
Sommartid finns ett litet kafé på bryggan där man kan njuta av utsikten.

Edsbacka Bistro i Strängnäs

Den första bokningen på denna restaurang gjordes av Erik Lallerstedt. Det säger en del om vilken klass det är på det här stället. Men det är en om möjlligt än tyngre kock Christer Lingström som driver denna Bistro. Har har en syster,  Edsbacka Bistro Sollentuna som ligger rakt över vägen där han tidigare hade sin Guide Michelin belönade Edsbacka Krog. Att åka hit en bra bit från Stockholm är i princip värt resan. Sen får man pittoreska Strängnäs på köpet. Smaklig måltid!

Boka bord:
0152-163 00
strangnas@edsbackabistro.se

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Strängnäs
Den pittoreska gamla staden blandar träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och är sevärd året om. Ät på Edsbacka Bistro som drivs av Christer Lingström.
OrtSträngnäs
Strängnäs stadspromenad.
Gå runt den pittoreska gamla staden som är sevärd året om. Här blandas träbebyggelse med ståndsmässiga stenhus och ät på Christer Lingströms Edsbacka Bistro.
OrtSträngnäs
STF Strängnäs
Strängnäs erbjuder kulturella begivenheter ända från 1200-talet. Det är nära även till Mariefred och Stallarholmen och i trakten hittar du en härlig blandning av musikevenemang, marknader, konst och sevärdheter.
OrtSträngnäs
Arsenalen Sveriges Försvarsfordonsmuseum.
Ett museum med fordon från 1900-talets början till nutid. En särskilt intressant avdelning har tennfigurer uppbyggda i miljöer från stenåldern och framåt.
OrtSträngnäs
Åkers Styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader. ...
OrtSträngnäs
Grönsöö slott
Ett av få slott som byggdes under den fattiga tiden mellan Vasaslotten och stormaktstiden. Parken är Sveriges äldsta kommersiella fruktodling med spår av fem tidskiften.
OrtEnköping