Telge hus - Ragnhildsborg


Denna strategiska borg, som det finns ruinerna kvar av, hade en central roll i Sveriges historia vid tiden inför Stockholms blodbad. Enastående vackert läge vid Täljeviken är det även en skön plats för avkoppling och naturupplevelser.

  • Till start: 28,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 


Telge hus - Ragnhildsborg

En dryg men vacker promenad ner hit från bussen eller bilen ända fram ligger den vackert belägna borgruinen på Slottsholmen. Detta är inte bara en historisk plats utan en mycket populär vandringstur och rast- och picknickplats bland de vackra björkarna ute på holmen i viken norr om Södertälje.

Arkeologisk undersökning har visat att borgen bestod av en hall två rum med välvt tegeltak samt ett torn. Man har även hittat spår efter en vallgrav samt pålar över Lidasundet så att man lättare kunde ta tull vid en smalare passage.

Sin plats i historien tog borgen främst när Engelbrekt som ledde ett uppror försökte 1445 att öppna en kanal genom Södertälje för att slippa gå genom det danskkontrollerade Stockholm. Han skulle då lovat Hansan tullfrihet och fri lejd förbi Södertälje. Enligt traditionen så motsatte sig fogden på Täljehus och som vedergällning stacks borgen i brand av Engelbrekts närmaste man Erik Puke.  

Karl Knutsson Bonde valdes till kung och byggde upp det igen men nu under namnet Karlsholm eller Karlsborg. Ganska snart miste borgen sin betydelse och var redan på 1500-talet början förfallen.

Läs mera
Telge hus - Ragnhildsborg
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Södertälje och Taxinge slott
Börja med en tur på barnens favorit, Tom Tits experiment, och avsluta dagen med en picnic i slottsparken. Du hinner även med lite kungligt!
OrtNykvarn
Vacker rundtur med start och stopp i Södertälje.
Mycket att uppleva på denna rundtur. Höjdpunkten på själva resan är sträckan mellan Nykvarn och Gnesta som är särskilt vacker. Ett bra fik och ett havsbad finns med.
OrtSödertälje
Södertälje - liten stadsguide.
Mest sevärt är Tom-tits Experiment och Torekällbergets friluftsmuseum. Men den vackra strandpromenaden förbi slussen och ångfartyget Ejdern är en bonus. Res med SL: Från Stockholm City pendeltåg 40/41 mot Södertälje centrum till Södertälje centrum. C:a 45 min.
OrtSödertälje
Södertälje - stadspromenad
Sammansatt av äkta Södertäljebor är detta ett alternativ till att gå upp på kända Torekällberget. Från stationen passeras kanalen och historiska byggnader.
OrtSödertälje
Saltskog gård och park.
Liljevalchs hem utanför Södertälje är idag en kulturbyggnad, ett friluftsområde och park. Vill man röra på sig finns en slinga som passerar en utsiktsplats.
OrtSödertälje
Rastaholm vandrarhem och värdshus.
På ön Rastaholme i Mälaren ligger detta värdshus och vandrarhem. Ett naturskönt läge med vatten på alla sidor och med enbart en gångbro till fastlandet.
OrtEkerö