Telge hus - Ragnhildsborg


  • Till start: 28,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Denna strategiska borg, som det finns ruinerna kvar av, hade en central roll i Sveriges historia vid tiden inför Stockholms blodbad. Enastående vackert läge vid Täljeviken är det även en skön plats för avkoppling och naturupplevelser.

Telge hus - Ragnhildsborg

En dryg men vacker promenad ner hit från bussen eller bilen ända fram ligger den vackert belägna borgruinen på Slottsholmen. Detta är inte bara en historisk plats utan en mycket populär vandringstur och rast- och picknickplats bland de vackra björkarna ute på holmen i viken norr om Södertälje.

Arkeologisk undersökning har visat att borgen bestod av en hall två rum med välvt tegeltak samt ett torn. Man har även hittat spår efter en vallgrav samt pålar över Lidasundet så att man lättare kunde ta tull vid en smalare passage.

Sin plats i historien tog borgen främst när Engelbrekt som ledde ett uppror försökte 1445 att öppna en kanal genom Södertälje för att slippa gå genom det danskkontrollerade Stockholm. Han skulle då lovat Hansan tullfrihet och fri lejd förbi Södertälje. Enligt traditionen så motsatte sig fogden på Täljehus och som vedergällning stacks borgen i brand av Engelbrekts närmaste man Erik Puke.  

Karl Knutsson Bonde valdes till kung och byggde upp det igen men nu under namnet Karlsholm eller Karlsborg. Ganska snart miste borgen sin betydelse och var redan på 1500-talet början förfallen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...