Tivedens Nationalpark


Tiveden är en nationalpark mellan Vättern och Vänern. Här kan man vandra och se oändligt vackra platser och få ett fantastiskt lugn. Vill man inte vandra så långt finns en utsiktsplats nära parkeringen. 

  • Till start: 210,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlsborg 
  • Avgift: Nej 


Tivedens Nationalpark

Tiveden är saga och mystik, tung och dyster men den gömmer också på oändligt vackra platser och ett fantastiskt lugn. Många sagor och myter har uppkommit kring denna obygd.

Tiveden - urskog, trollskog och nationalpark
Tiveden, ett höjdområde mellan Vänern och Vättern med milsvida skogar och ett område skapat av inlandsisen för mer än 10 000 år sedan. Här finns djupa förkastningssprickor och jättelika flyttblock, sjöar och tjärnar.

Terrängen kan på vissa platser vara nära nog oframkomlig och klippblocken skapar fantasifulla formationer som får oss känna mystiken, sagan och se trolska väsen…

En del av Tiveden är nationalpark här ska skogen få utvecklas till urskog. Den skog som nu växer här är opåverkad av de senaste årtiondens storskaliga skogsbruk.

Så här stora sammanhängande områden med gammal skog är ovanligt i de södra delarna av Sverige. Skogens ålder och det vilt formade landskapet ger nationalparken sin karaktär och motiverar att den skyddas.

Historik
Landisen som smälte för ca 10 000 år sedan satte också sin prägel på landskapet. Stenblock bröts loss och ligger nu utspridda över hällarna. De flesta och största av de lossbrutna blocken hamnade i sprickdalarna. Enorma blocksamlingar bildades i många dalar en av dem är Stenkälla.

Tivedens Informationscentral
Vid informationscentralen finns också parkeringsplats, rast- och eldplats, toaletter och sopställ. vår, sommar och höst även bemannad informationcentral.

Vandring i nationalparken
Från informationscentralen i Nationalparken utgår flera olika vandringsleder. Sammanlagt finns 2,5 mil markerade stigar från 1,5 km till 15 km. Ska du ut och vandra tänk på att terrängen är starkt kuperad och därför krävande.

Tag hänsyn till och följ de regler som gäller då du vistas i nationalparken. Då bevarar vi värdefull natur och gör den tillgänglig för besökare även i framtiden.

 

Läs mera

Länkar

Tivedens Nationalpark
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Idas brygga
Idas brygga ligger i Karlsborg vid Vättern med utsikt över Göta kanal. Ät lokala specialiteter med tonvikt mot fisk. Utebar i juli.  Även hotell.
OrtKarlsborg
Harge Uddar naturreservat.
Ett naturreservat med mäktiga utsiktsmöjligheter. Efter en knapp kilometers vandring når man till Vättern och får beskåda denna säregna insjöskärgård.
OrtAskersund
Medevi brunn
Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Besöksvärt året om men sommartid en sprudlande mötesplats med dagliga konserter. Vacker bebyggelse mestadels i trä och de flesta är byggnadsminnen. Värdshus, schweizeri, hotell och vandrarhem.
OrtMotala
Hargebaden - bad och restaurang.
Baden känns som havsbad av den enkla anledningen att de ligger vid Sveriges näst största sjö Vättern. Här finns en sjökrog med gästhamn, sandstrand och campingplats.
OrtAskersund
Askersund
En charmig liten hamnstad några kilometer från Vätterns nordspets. En spankulerande promenad runt stan rekommenderas. Många fina i sevärdheter i omgivningarna gör Askersund till en bra bas utgå ifrån.
OrtAskersund
Västra Vättern från Askersund till Jönköping.
En vacker bilfärd längs Vätterns västra strand. Flera besöksmål på södra delen kommer att läggas till inom kort.
OrtAskersund