Tjelvars grav


En skeppssätting som sägs vara graven efter den mytologiske Tjelvar som är omnämnd i Gutasagan.

  • Till start: 193,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Slite 
  • Avgift: Nej 


Tjelvars grav

Tjelvars grav är en 18 meter lång skeppssättning från bronsåldern där, enligt sägnen, Tjelvar ligger begravd.  Den mytomspunne mannen var enligt Gutasagan den förste som landsteg på Gotland.

Gotland sjönk varje natt i havet för att resa sig ur havet på morgonen. När Tjelvar kom till ön och gjorde upp eld förblev ön uppe ur havet. Allt enligt Gutasagan.

Alldeles intill finns en sittplats med bänkar och bord där man med fördel tar fram picknick-korgen. 

Tjelvars grav
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slites dagbrott Västra brottet
Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.
OrtSlite
Asunden
En ö strax utanför Slite med raukfält och en karg hednatur samt vackra vyer mot öppet hav. Ön nås med bil men att köra och parkera vid sidan av vägen kan smälla högt då det är f d militärområde.
OrtGotland
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde
Gotlands Försvarsmuseum
Ett försvarsmuseum där samtliga vapengrenar är representerade och visar försvar från forntid till nutid.
OrtTingstäde
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde
Norrlanda fornstuga.
Friluftsmuseet Norrland fornstuga visar hur man levde på Gotland på 1700-talet. Här finns bland annat en torkbastu, en smedja, ett boningshus, en ladugård med inventarier som sammantagen mycket väl speglar hur en vardag kan ha tett sig för 300 år sedan. 
OrtBurs