Slites dagbrott Västra brottet


Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.

  • Till start: 185,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Slite 
  • Avgift: Nej 


Slites dagbrott Västra brottet

I Slite finns en av Europas största cementfabriker som drivs av Cementa. Råvaran till cement är den kalksten som bryts i gigantiska dagbrott.

Från utsiktsplatsen har man en mäktig vy över stenbrottet och de enorma lastmaskinerna. Man får lite perspektiv på åldern på detta kalkstenbrott när kalksten avsätts med c:a 1 mm per 1000 år. 

Slites dagbrott Västra brottet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Hallshuk
Klinten ovanför fiskeläget i Halllshuks gamla fiskeläge är i särklass. Vandra runt högt på den 25 m höga klinten eller nere bland fiskebodarna. 
OrtGotland
Nordligaste Gotland med Stenkusten.
Längst norrut på själva ön från Hallshuk till Fårsösund via den fina kustvägen kallad Stenkusten. Bläse kalkbruksmuseum, ett gammalt kalkbrott med klarblått vatten, öns största insjö, samt Bungemuseet.
OrtGotland
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö