Slites dagbrott Västra brottet


Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.

  • Till start: 185,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Slite 
  • Avgift: Nej 


Slites dagbrott Västra brottet

I Slite finns en av Europas största cementfabriker som drivs av Cementa. Råvaran till cement är den kalksten som bryts i gigantiska dagbrott.

Från utsiktsplatsen har man en mäktig vy över stenbrottet och de enorma lastmaskinerna. Man får lite perspektiv på åldern på detta kalkstenbrott när kalksten avsätts med c:a 1 mm per 1000 år. 

Slites dagbrott Västra brottet
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vike minnesgård
Vike minnesgård är ett sommaröppet museum där man får se en väl bevarad gotländsk strandgård från början av 1800-talet.
OrtBoge
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde
Gotlands Försvarsmuseum
Ett försvarsmuseum där samtliga vapengrenar är representerade och visar försvar från forntid till nutid.
OrtTingstäde
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland