Aner vattenkvarn


En fullt fungerande kvarn som bara har tillräckligt med vatten i dammen några gånger om året. Övrig tid friluftsmuseum.

  • Till start: 186,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Boge 
  • Avgift: Nej 


Aner vattenkvarn

Aner vattenkvarn är en av få gotländska kvarnar från slutet av 1800-talet som är bevarade och restaurerade så att den fortfarande kan sättas igång och mala säd. Kvarnen var igång ända till 1940-talet men idag blir det bara två gånger om året med hjälp av den lokala hembygdsföreningen.

Den angränsande vattendammen är kritisk för att man ska få hjulet att snurra. Vattennivån gör att det är vår och höst som fungerar för kvarndrift.

På Gotland har man använt vatten- och väderkvarnar sedan medeltiden och som mest fanns ca 134 st. Vanligast är väderkvarnar och då på södra ön.

Vd andra tider är kvarnen värd ett besök och intill finns bänkar och bord för trevlig picknick.

Läs mera
Aner vattenkvarn
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slites dagbrott Västra brottet
Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.
OrtSlite
Asunden
En ö strax utanför Slite med raukfält och en karg hednatur samt vackra vyer mot öppet hav. Ön nås med bil men att köra och parkera vid sidan av vägen kan smälla högt då det är f d militärområde.
OrtGotland
Tingstäde träsk
Sjöar på Gotland kallas träsk. Tingstäde träsk är en populär badsjö med flera intressanta kulturinslag att besöka i närområdet ifall solen går i moln.
OrtTingstäde
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland