Asunden


En ö strax utanför Slite med raukfält och en karg hednatur samt vackra vyer mot öppet hav. Ön nås med bil men att köra och parkera vid sidan av vägen kan smälla högt då det är f d militärområde.

  • Till start: 186,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Asunden

Vid ön Asunden öster om Slite finns ett av Gotlands mest sevärda raukfält. Här finns det mer än 25 raukar som är högre än två meter och de högsta 9 m.

Tidigare var ön ett militärt skyddsområde men är i dag fritt fram att besöka. Det går en vägbro till ön så du kan ta dig dit med bil eller cykel. Med risk för gamla granater som ligger kvar i området står det varningsskyltar att man ej bör parkera vid sidan av vägen.

Det är mycket rikt fågelliv på strandängarna på öns nordvästra del och dessa ingår i det europeiska ekologiska nätverket Natura 2000.

På Asunden fanns tidigare ett kustartilleribatteri med tre pjäser som var ett av landets modernaste varav två av dem fanns på ön och en på Hammarlandet norr om ön. Varje pjäs vägde 120 ton.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Slites dagbrott Västra brottet
Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.
OrtSlite
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Hångers källa Lärbro
Sverige och Finlands populäraste psalm skrevs av Isak Kolmodin som sägs ha fått inspirationen härifrån. Vacker plats och källan är nästan dold i  grönska. 
OrtLärbro
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland
Tjelvars grav
En skeppssätting som sägs vara graven efter den mytologiske Tjelvar som är omnämnd i Gutasagan.
OrtSlite
Tingstäde fästning
Ett försvarsverk som byggdes lagom till första världskriget. Här finns dock lämningar efter både fornborg och medeltida förskansningar. 
OrtTingstäde