Nordöstra Gotland


Lergravs raukområde med fiskrestaurang, Furillens månlika stenkrosseriområde, Kyllaj med raukar och strandridaregård, Barlästs kalkbruksmuseum samt rauktäta ön Asunden.

  • Till start: 179,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Lergrav

Lergrav naturreservat har ett 60-tal raukar där den mest unika är Lergravsporten och den högsta rauken kallas Madonnan med barnet.

Intill raukarna finns Lergrav Fisk & Café med god mat och företrädesvis närfiskat.

Länkar

Furillen

Från Lergravskusten når man Ön Furillen via en landsförbindelse. I nära 70 år drevs ett stenkrosseri här och då det lades ner blev det ett militärområde som var stängt för allmänheten.

Det var just det lite månlika landskapet och de robusta industribyggnaderna som gjorde att man förlade en extremt kritikerrosad hotell- och restauranganläggning här. Gott om stränder inramas av den säregna naturen.

Av alla sevärdheter på Gotland kan man nog säga att inget är riktigt likt denna. Raukfält, stränder och gamla hus finns här och var men detta slår det mesta.

Länkar

Kyllaj och Strandridaregården

Norr om Slite en bit ifrån Furillen ligger lilla Kyllaj med sitt mäktiga kalkbrottsbad och strandridaregård.

Här ligger ett kalkbrott i samma klass som det mer kända Blå lagunen.

Här finns museigården strandridaregården Kyllaj. På 1700-talet kom kornetten Johan Ahlbom till Kyllaj som strandridare. En strandridare ansvarade för tullkontroll och kustbevakning.

Carl von Linné övernattade i Strandridargården under sitt besök på Gotland 1741.

Barläst

Barläst Kalkbruksområde är ett friluftsmuseum med infoskyltar som visar de gamla ugnarna som man använde en bit in på 1900-talet. Här har man brutit kalk sedan 1600-talet.  Därefter togs Barläst över av de större aktörerna inom kalk och cementindustrin.

Platsen är inte bara intressant, den har ett vackert läge och passar bra för picknick och man har även en grillplats.

Barläst ägs och förvaltas av Lärbro Hembygdsförening.

Asunden

Vid ön Asunden öster om Slite finns ett av Gotlands mest sevärda raukfält. Här finns det mer än 25 raukar som är högre än två meter och de högsta 9 m.

Tidigare var ön ett militärt skyddsområde men är i dag fritt fram att besöka. Det går en vägbro till ön så du kan ta dig dit med bil eller cykel. Med risk för gamla granater som ligger kvar i området står det varningsskyltar att man ej bör parkera vid sidan av vägen.

Det är mycket rikt fågelliv på strandängarna på öns nordvästra del och dessa ingår i det europeiska ekologiska nätverket Natura 2000.

På Asunden fanns tidigare ett kustartilleribatteri med tre pjäser som var ett av landets modernaste varav två av dem fanns på ön och en på Hammarlandet norr om ön. Varje pjäs vägde 120 ton.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nordöstra Gotland
Lergravs raukområde med fiskrestaurang, Furillens månlika stenkrosseriområde, Kyllaj med raukar och strandridaregård, Barlästs kalkbruksmuseum samt rauktäta ön Asunden.
OrtGotland
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Asunden
En ö strax utanför Slite med raukfält och en karg hednatur samt vackra vyer mot öppet hav. Ön nås med bil men att köra och parkera vid sidan av vägen kan smälla högt då det är f d militärområde.
OrtGotland
Slites dagbrott Västra brottet
Här är allting stort. Stora fordon i en stor grop. På en utsiktsplats finns ett enormt däck och en skopa så man får en känsla av hur stora fordonen är.
OrtSlite