Ryssnäs och Engelska kyrkogården


Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.

  • Till start: 176,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fårö 
  • Avgift: Nej 


Ryssnäs och Engelska kyrkogården

Allra längs söderut på Fårö ligger Ryssudden och strax intill den plats som kallas engelska kyrkogården.

Som med alla märkliga namn finns det en förklaring. Krimkriget utkämpades 1853-1856 mellan Ryssland på och en allians av Storbritannien och Frankrike.

Både de engelska och franska flottorna använde under denna tid Fårösund som flottbas och under 1854 så utbröt kolera. De som dog var både befäl och manskap. Manskapet sänktes i havet medan befälen begravdes på Ryssudden vid denna plats som har 27 små gravkullar.

Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Gamle Hamn
På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.
OrtFårö
Lergrav
Ett raukområde med raukar kallade Lergravsporten och Madonnan med barnet. Alldeles intill ligger en fiskrestaurang där man även kan fika.
OrtGotland
Nordöstra Gotland
Lergravs raukområde med fiskrestaurang, Furillens månlika stenkrosseriområde, Kyllaj med raukar och strandridaregård, Barlästs kalkbruksmuseum samt rauktäta ön Asunden.
OrtGotland
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland
Helgumannen
En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.
OrtFårö