Bästeträsk


Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.

  • Till start: 165,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Bästeträsk

Bästeträsk är ett av Gotlands största naturreservat och inuti reservatet ligger Gotlands största insjö. Sjön är stor men förhållandevis grund och största djupet är endast 4,5 meter och resten av sjön är betydligt grundare.

Vattnet är kristallklart och har höga temperaturer och det är en smått övernaturlig upplevelse att beskåda sjön.

I sjön finns två öar där flera hundra par ejdrar häckar varje år. Ejdern har blivit hotad eftersom blåmusslan viker i landet. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Blå lagunen
Ett gammalt kalkbrott som när det vattenfyllts blivit en badupplevelse med sitt kristallklara vatten och som når högre badtemperaturer än närliggande havet.
OrtGotland
Bläse kalkbruksmuseum
Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 
OrtGotland
Digerhuvud
Digerhuvud naturreservat är Gotlands största raukområde med hundratals raukar längs den 3,5 km långa stranden och några är så höga som 8 meter.
OrtFårö
Helgumannen
En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.
OrtFårö
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Lergrav
Ett raukområde med raukar kallade Lergravsporten och Madonnan med barnet. Alldeles intill ligger en fiskrestaurang där man även kan fika.
OrtGotland