Gamle Hamn


På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.

  • Till start: 165,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Gamle hamn

Naturreservatet Gamle hamn inrymmer Fårös mest berömda rauk och som kära barn kallas den ömsom ”Hunden” eller ”Kaffepannan”. Namnet har naturreservatet fått av att det just låg en hamn vars hamnbassäng idag återstår som en liten insjö, endast 90 gånger 15 meter. Landhöjningen lär ha gjort hamnen obrukbar redan tidigt.

Söder om hamnen ligger resterna av S:t Olofs kyrka med omgivande kyrkogård. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Helgumannen
En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.
OrtFårö
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Fårö fyr
En fyr på Fårös nordostligaste udde som varnat sjöfarare för de förrädiska sandbankarna sedan 1847. Intill fyren ligger två badplatser, Norsta Auren och Skalasands sandstrand.
OrtFårö
Bläse kalkbruksmuseum
Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 
OrtGotland