Digerhuvud


Digerhuvud naturreservat är Gotlands största raukområde med hundratals raukar längs den 3,5 km långa stranden och några är så höga som 8 meter.

  • Till start: 162,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Digerhuvud

Digerhuvud är Sveriges största raukområde med hundratals raukar längs en 3,5 km lång kuststräcka. De högsta raukarna här är på över 8 meter.

Naturreservatet är egentligen uppkallat efter en plats i området men Fåröborna har kallat det Bjerget eller Berget.

Här finns lämningar från det grunda tropiska hav där det bildade rev. Då under Silurtiden för 430 miljoner år sedan låg Sverige ganska nära ekvatorn.

Området har fyra nivåer från stranden och upp mot land där raukfältet övergår till en låg klint. Därefter vidtar en 200 m brett klapperstensfält som nästan helt saknar växtlighet. Längst in växer lågvuxna, vindpinade tallar.

Förutom raukarna är Helgumannens fiskeläge ett sevärt stopp som ibland fått symbolisera Gotland.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Helgumannen
En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.
OrtFårö
Langhammars
Langharmmars är en av Gotlands populäraste sevärdheter och är ett stort raukområde omgivet av klappersten.
OrtFårö
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Blå lagunen
Ett gammalt kalkbrott som när det vattenfyllts blivit en badupplevelse med sitt kristallklara vatten och som når högre badtemperaturer än närliggande havet.
OrtGotland
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö