Bläse kalkbruksmuseum


Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 

  • Till start: 166,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Bläse kalkbruksmuseum

Bläse Kalkbruksmuseum är ett museum som visar hur det var att arbeta i ett stenbrott.  Platsen är mycket vacker och resan hit är en fröjd för ögat.

Kalken har haft stor betydelse både som stenblock men även till bränd kalk. På 1100-talet började man bygga kyrkor och då gick det åt kalk och kalkstensblock. Från 1600-talet exporterades mycket bränd kalk till svenska, tyska och danska hamnar och ön fick en ny herremansklass som kallades kalkpatronerna.

Efterfrågan på kalksten ökade på slutet av 1800-talet. Järn och stålverken, pappersindustrin och sockerbruken behövde kalk och nu började även Cementtillverkningen komma igång.

Man kan få en guidad tur eller ta en åktur till det gamla brottet med stentåget som är Gotlands längsta järnväg. Här kan man fika på Agnes café där arbetare på stenbrottet och sjömän fikade på 1940-talet.

Restaurang och café finns. Museet är öppet maj-augusti, övriga tider efter förbokning.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Hångers källa Lärbro
Sverige och Finlands populäraste psalm skrevs av Isak Kolmodin som sägs ha fått inspirationen härifrån. Vacker plats och källan är nästan dold i  grönska. 
OrtLärbro
Sigsarve
Från parkeringen går man bara en kort bit till en magisk utsikt. Är man rask i kroppen så bör man ta sig ned för en härlig promenad på klapperstanden och titta närmare på fiskebodarna.
OrtHangvar
Ireviken
Anses av många vara öns bästa strand. Barnvänlig strand med vackra omgivningar där man kan leta fossiler. Stranden är inte så exploaterad vilket lockar en viss publik men en restaurang finns här.
OrtHangvar
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland