Bungemuseet


Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.

  • Till start: 173,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Ja 


Bungemuseet

Bungemuseet  är ett av landets största friluftsmuseer. Här får man uppleva den gotländska allmogekulturen med gårdar miljöer från tre århundraden. 

Så tidigt som 1906 bestämde man sig för att anlägga ett kulturhistoriskt museum och man började samla ihop gårdar och föremål.  Det som utlöste satsningen var ett upprop om att bevara en 1600-talsbyggnad som skulle rivas. Då passade man på att samla in flera.

Stommen i samlingen är tre gårdar, 1600-talsgården, 1700-talsgården och 1800-talsgården med olika hus och miljöer från Gotland.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö
Lergrav
Ett raukområde med raukar kallade Lergravsporten och Madonnan med barnet. Alldeles intill ligger en fiskrestaurang där man även kan fika.
OrtGotland
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Fabriken Furillen
En inredningsintresserad fotograf med en vision kom att skapa detta kritikerrosade hotell med tillhörande restaurang. Att vandra runt på denna storslagna plats är en mycket speciell upplevelse.
OrtGotland
Kyllaj och Strandridaregården
En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.
OrtGotland
Bläse kalkbruksmuseum
Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 
OrtGotland