Fårö runt


Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.

 

  • Till start: 176,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fårö 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Ryssnäs och Engelska kyrkogården

Allra längs söderut på Fårö ligger Ryssudden och strax intill den plats som kallas engelska kyrkogården.

Som med alla märkliga namn finns det en förklaring. Krimkriget utkämpades 1853-1856 mellan Ryssland på och en allians av Storbritannien och Frankrike.

Både de engelska och franska flottorna använde under denna tid Fårösund som flottbas och under 1854 så utbröt kolera. De som dog var både befäl och manskap. Manskapet sänktes i havet medan befälen begravdes på Ryssudden vid denna plats som har 27 små gravkullar.

Gamle hamn

Naturreservatet Gamle hamn inrymmer Fårös mest berömda rauk och som kära barn kallas den ömsom ”Hunden” eller ”Kaffepannan”. Namnet har naturreservatet fått av att det just låg en hamn vars hamnbassäng idag återstår som en liten insjö, endast 90 gånger 15 meter. Landhöjningen lär ha gjort hamnen obrukbar redan tidigt.

Söder om hamnen ligger resterna av S:t Olofs kyrka med omgivande kyrkogård. 

Digerhuvud

Digerhuvud är Sveriges största raukområde med hundratals raukar längs en 3,5 km lång kuststräcka. De högsta raukarna här är på över 8 meter.

Naturreservatet är egentligen uppkallat efter en plats i området men Fåröborna har kallat det Bjerget eller Berget.

Här finns lämningar från det grunda tropiska hav där det bildade rev. Då under Silurtiden för 430 miljoner år sedan låg Sverige ganska nära ekvatorn.

Området har fyra nivåer från stranden och upp mot land där raukfältet övergår till en låg klint. Därefter vidtar en 200 m brett klapperstensfält som nästan helt saknar växtlighet. Längst in växer lågvuxna, vindpinade tallar.

Förutom raukarna är Helgumannens fiskeläge ett sevärt stopp som ibland fått symbolisera Gotland.

Läs mera

Helgumannen

Detta är lite av de gotländska fiskelägenas kändis. Vackert beläget i inom naturreservatet Digerhuvud ligger dessa 15 tätt packade mycket välbevarade bodar. En del utrustning och båtar finns också kvar.

Fåröborna var beroende av strömmingsfiske och dessa bodar användes under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Främst under vår och höst tog man in den fisk man behövde för året. 

Langhammars

Langhammars raukområde är en av Gotlands mest besökta sevärdheter. Ofta besöker man området på samma gång som närliggande Digerhuvud.

De storslagna raukarna är omgivna av klapperstensstrand. Mest kända rauken heter Langhammarsgubben

Sudersand

Fårös och kanske Gotlands bästa strand. 

Det är en långgrund och barnvänlig badvik med finkornig sandstrand och är en av öns finaste. I anslutning till Sudersand finns en stugby, två campingplatser och en restaurang. Det finns även en tempererat pool vid Badrestaurangen.

Vid badrestaurangen finns en asfalterad väg till stranden som underlättar för rullstolsburna eller rullatorer.

Sudersands ljus är intensivt och detta har gjort att många konstnärer gillar platsen. Stranden kan med fördel besökas året runt för promenader och kontemplation.

Läs mera

Fårö fyr

Fårö fyr ligger vid Fårös nordostligaste udde varifrån det är hela 176 km till Hoburgsgubben på Gotlands sydspets

Fyren har varit i bruk sen 1847 som ett riktmärke över ön samt för att varna för Salvorevs förrädiska sandbankar.

Idag är det ett populärt utflyktsmål och intill fyren finns den vackra badstranden Norsta Auren och Skalasands sandstrand.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Gamle Hamn
På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.
OrtFårö
Sudersand
Fårös och kanske Gotlands allra bästa strand. Intill ligger camping och stugby med flera bespisningsalternativ. Tempererad pool finns vid Badrestaurangen.  Vandra längs stranden görs med fördel året om.
OrtFårö
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Blå lagunen
Ett gammalt kalkbrott som när det vattenfyllts blivit en badupplevelse med sitt kristallklara vatten och som når högre badtemperaturer än närliggande havet.
OrtGotland