Ullahau


Att bo granne med ett flygsandfält som Ullahau ställde ofta till problem. På 1800-talet lyckades man binda sanden genom att plantera tallar. Mycket rofyllt att ströva runt i denna säregna natur.

  • Till start: 167,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Ullahau

Ulla Hau är ett stort flygsandfält som ställde till problem när den förflyttades runt med ca tre meter om året. Man planterade därför växter och träd för att binda dynen men det fick till följd att den nästan växte igen. Idag är större delen av dynen bevuxen med tallskog.

Till skillnad från övriga Gotland finns det ingen kalk här. Det gör att växtligheten skiljer sig åt. Idag är det ett naturreservat med två fina vandringsleder. Som högst är dynen 15 meter över omgivningen och den hästskoformade dynbågen omsluter en 1,3 km bred slätt. De öppna sanddynerna har ett eget mikroklimat.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sudersand
Fårös och kanske Gotlands allra bästa strand. Intill ligger camping och stugby med flera bespisningsalternativ. Tempererad pool finns vid Badrestaurangen.  Vandra längs stranden görs med fördel året om.
OrtFårö
Gamle Hamn
På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.
OrtFårö
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Blå lagunen
Ett gammalt kalkbrott som när det vattenfyllts blivit en badupplevelse med sitt kristallklara vatten och som når högre badtemperaturer än närliggande havet.
OrtGotland