Helgumannen


En samling fiskebodar inom Digerhuvuds naturreservat. Idag används fiskebodarna för fritidsfiske men förr om åren var strömmingsfisket en viktig näringskälla.

  • Till start: 162,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Helgumannen

Detta är lite av de gotländska fiskelägenas kändis. Vackert beläget i inom naturreservatet Digerhuvud ligger dessa 15 tätt packade mycket välbevarade bodar. En del utrustning och båtar finns också kvar.

Fåröborna var beroende av strömmingsfiske och dessa bodar användes under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Främst under vår och höst tog man in den fisk man behövde för året. 

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamle Hamn
På medeltiden låg här just en gammal hamn som man ser spår av inåt land. Det som drar besökare hit är främste en av Fårös mest kända raukar kaffekoppen.
OrtFårö
Sudersand
Fårös och kanske Gotlands allra bästa strand. Intill ligger camping och stugby med flera bespisningsalternativ. Tempererad pool finns vid Badrestaurangen.  Vandra längs stranden görs med fördel året om.
OrtFårö
Bästeträsk
Bästeträsk är Gotlands största insjö och ingår i naturreservatet med samma namn. Vattnet är kristallklart och temperaturerna högre  än i havet.
OrtGotland
Fårö runt
Vi tar oss runt på sagolikt vackra vägar förbi de mest vykortskända raukområdena och avslutar vid en av Gotlands populäraste stränder Sudersand.  
OrtFårö
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Bläse kalkbruksmuseum
Likt två kyrktorn med en kortegeväg tornar de två skorstenarna upp sig där den gamla rälsen passerar mellan dem. Intressant museum i vacker omgivning vid havet. Restaurang och kafé. 
OrtGotland