Kyllaj och Strandridaregården


En strandridare var en titel på en ridande patrullerade längs kusten för tullen. I gården här bodde en sådan ämbetsman. Intill ligger Kyllajs raukområde som är ett naturreservat.

  • Till start: 182,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Kyllaj och Strandridaregården

Norr om Slite en bit ifrån Furillen ligger lilla Kyllaj med sitt mäktiga kalkbrottsbad och strandridaregård.

Här ligger ett kalkbrott i samma klass som det mer kända Blå lagunen.

Här finns museigården strandridaregården Kyllaj. På 1700-talet kom kornetten Johan Ahlbom till Kyllaj som strandridare. En strandridare ansvarade för tullkontroll och kustbevakning.

Carl von Linné övernattade i Strandridargården under sitt besök på Gotland 1741.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lergrav
Ett raukområde med raukar kallade Lergravsporten och Madonnan med barnet. Alldeles intill ligger en fiskrestaurang där man även kan fika.
OrtGotland
Nordöstra Gotland
Lergravs raukområde med fiskrestaurang, Furillens månlika stenkrosseriområde, Kyllaj med raukar och strandridaregård, Barlästs kalkbruksmuseum samt rauktäta ön Asunden.
OrtGotland
Barläst
Ett kalkbruksområde med anor från 1600-talet som idag är ett välbevarat friluftsmuseum. Perfekt för kultur-picknick.
OrtLärbro
Hångers källa Lärbro
Sverige och Finlands populäraste psalm skrevs av Isak Kolmodin som sägs ha fått inspirationen härifrån. Vacker plats och källan är nästan dold i  grönska. 
OrtLärbro
Bungemuseet
Ett av Sveriges största friluftsmuseer med byggnader från tre århundraden. När man i början av 1900-talet skulle riva en 1600-talsgård väcktes idén. Mycket intressanta visningar. Öppet sommartid.
OrtGotland
Ryssnäs och Engelska kyrkogården
Under mitten av 1800-talet utkämpades Krimkriget mellan Ryssland och de allierade Frankrike och England vilka kom att använda Fårösunds hamn. När kolera bröt ut begravde man de döda här.
OrtFårö