Tullgarns slott och park


  • Till start: 50,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Södertälje 
  • Avgift: Nej 
Tullgarns slott och park
Stor karta

Detta var Gustav V:s favoritslott sommartid. Nuvarande kungen föredrar istället Solliden på Öland vilket medför att delar av slottet är museum juni-augusti.

Sevärdhet 1 av 2

Tullgarns slott och park

Slotten lät riksrådet Magnus De la Gardie bygga på 1720-talet i barockstil, men flyglarna som kom till närmare 1800-talet förvandlade stilen till nyklassicistisk. Det här var Gustav V:s favoritslott som han gärna bodde i sommartid. Numera disponeras det av vår nuvarande kung som föredrar Soliden på Öland, vilket möjliggjort att många slottssalar numera kan beträdas som ett museum under juni-augsti.

I orangeriet säljs då också picknickorgar att ta med sig ut i den vackra parken, där barnen gärna springer in och ut ur stjärnboskén (en formation med häckar och grusade gångar) och den miljöintresserade kan spana in den biologiska reningsanläggningen, där vattnet renas genom dammar och skulpturala vattentrappor.

I parken finns även Tullgarns Värdshus, för den som vill äta riktigt flott. På menyn tills till exempel en lokalt producerad och garanterat ekologisk vildsvinsstek.

 

Läs mera

Länkar

Orangeriet

Under stormaktstiden var sydfrukter dyra och exklusiva inslag på hovets fester. Slotten byggde påkostade orangerier, eller pomeranshus, där exotiska växter vinterförvarades. 

Idag när orangerier är på modet så är detta ett kafé. Precis som sydfrukter så gillar vi ljuset och det får man mycket av här, rena ljusterapin,

 Själva kaféet är rätt ordinärt men stort plus för att man får grädda våfflor själv. Afternoon tea på helgerna 159 kr.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...