Strax efter Södertälje, om man kommer norrifrån, börjar denna mysiga biltur. Om man startar på förmiddagen och åker till Taxinge så blir det perfekt för förmiddagsfika på ett av norra Europas största kakbord. Därefter ringlar vägen vidare till Gripsholm, i närheten av Mariefred, där flera lunchalternativ finns. Vidare avslutas med ett besök i Åkers styckebruk med ett av landets bäst bevarade bruksmiljöer.
- Till start: 44,0 Km
- Stopp: 3
- Ort: Strängnäs
- Avgift: Ja
Sevärdheter under turen
1. Taxinge-Näsby slott och park 2. Gripsholm slott och statens porträttmuseum. 3. Åkers styckebrukTaxinge-Näsby slott och park
Slottet måste man boka för fest eller konferens, men fika kungligt får man göra i Slottscaféet och i parken mår man som en prins eller prinsessa. Slottscaféet ståtar dessutom med inte mindre än cirka 50 olika alternativ till prinsesstårta för den sötsugne. Från udden där slottet ligger är utsikten över Mälaren magnifik och vandrar du runt parken får du verkligen känna på de internationella influenser som i alla tider påverkat Sverige. Eller vad sägs om en italiensk, en fransk och en engelsk trädgård, en kinesisk pagod och en turkisk vattenkiosk? Ett galleri och några butiker finns även för den som är på shoppinghumör.
Adress: Näsby 52, Nykvarn
Tel: 0159 - 701 14
Gripsholm slott och statens porträttmuseum.
Detta slott ägdes av kung Gustav Vasa för snart 500 år sedan. Han rev den då stående borgen och byggde där ett slott med fyra torn, bland annat ett fängelsetorn och ett teatertorn. På gården står två stora kanoner, Galten och Suggan, som tagits som krigsbyten från Ryssland. På slottet finns Statens porträttsamlingar där det hänger en stor samling porträtt på kända svenskar, bland andra Olof Palme och Astrid Lindgren. Varje år målas en ny känd svensk av och hängs upp.
Åkers styckebruk
Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader.
Runt bruket finns Åkers Bergslag med en storslagen och sjörik vildmarksnatur för ädelfiske, kanoting, bad, vandring på exempelvis Sörmlandsleden och långfärdsskridsko. Här finns stenålderslämningar som är 7000 år gamla.
Den första hyttan byggdes 1584, då hade en hammarsmedja redan funnits i minst fyra år. Från 1584 till våra dagar har bruket legat inom samma område. Det var gjutna järnkanoner som kom att göra bruket vida känt och kanoner gjöts ända till 1866. Från 1640 har bruket varit i privat ägo. Drottning Kristina utfärdade 1654 privilegium för Åkers bruk att gjuta ”jernstycken af hwad calibre och sottiment de hälst wele …”, därmed fick man rätt att kalla sig Styckebruk (stycke = kanon).
Några årtionden innan tillverkningen av kanoner lades ned utvecklades vid Åkers Styckebruk såväl tekniken att ladda kanoner bakifrån som tekniken att räffla eldrören för att få längre skottvidd och högre precision.
Förutom kanoner har många andra produkter tillverkats här, t.ex. spisar, staket, gravkors, husgeråd, plogar, avloppsrör och mycket annat. Till de mer udda produkterna hör gjutna järnbroar som Slussbron i Stockholm och Riddarholmskyrkans torn. Den första valsen gjöts 1806, med tiden blev detta en allt viktigare produkt och idag är det valsar som tillverkas vid företaget Åkers Sweden. Dagens ”bruksindustri”, Åkers Sweden AB, med valstillverkning för stål- och metallindustrin är Strängnäs kommuns största privata arbetsgivare. Exportandelen är ca 85%. Företaget AB Åkers Styckebruk är idag ett fastighetsbolag och ingår i koncernen STC Interfinans.