Valdemarsvik


En mycket mysig liten stad som med fördel promeneras runt innan man tar en fika eller matbit i charmig hamnmiljö.

  • Till start: 151,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Valdemarsvik 
  • Avgift: Nej 


Valdemarsvik
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Valdemarsvik

En fantastisk sommarstad som är fotbollslegendaren Nils Liedholms födelsestad. Båtliv och krogar och fik i hamnen. Pittoreska byggnader varvas med industrimminen.

Rosariet är också värt ett besök. Är man väl här bör man fundera på att åka den vackra Grytvägen längs Valdemarsviken.

Valdemarsviks rosarium

Rosariet är i huvudsak utformat i en stor cirkel med flera promenadstråk och här kan man komma nära och beskåda de gamla förnäma historiska rosorna. I samband därmed finns det tillgång till småaffärer, restauranger och kaféer i en rosendoftande miljö med gamla hus och de inramande vackra bergsformationerna.

Antal rosor: 250 stycken.
Antal rossorter: 180 stycken.

Urval av rosor
I rosariet finns många intressanta rosor. De flesta är doftande buskrosor och flera har anor från forntiden. När det gäller härdighet klarar sig de flesta till zon lll och zon lV, medan de som växer på egna rötter klarar sig ändå längre upp i norra Sverige.

Text: Visit Östergötland

Läs mera

Turistcenter - Valdemarsvik

Smålandsbron – gräns mot Småland

Nisse Liedholms hus

Huset där fotbollslegenden Nisse Liedholm föddes är idag ganska skamfilat. Liedholms insatser uppmärksammas på andra vis i staden; en staty i Rosariet och den årliga Nils Liedholm cup för ungdomar som exempel.

Men det vitputsade huset utmed Järnvägsgatan är egentigen ganska stiligt. Huset är byggt 1912  i tre våningar av trä och reveterat.  Vackra höga fönster som släppte in mycket ljus till lägenheterna. Taket är valmat och täckt med skivfalsad plåt. Ett enkelt stilfullt hus som är karaktäristiskt för tiden 1910-talet när hus byggs i övergången mellan jugendstil och nationalromantik. Huset moderniserades 1949.

Järnvägsgatan 8 i centrala Valdemarsvik.

 

Läs mera

Majeldberget - utsiktstorn

Flaggberget

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bokö naturreservat...
Bokö naturreservat ligger norr om Valdemarsvikens mynning.
OrtValdemarsvik
Vandring genom Åsvikelandet och Torrö naturreservat
Om du vill vandra med havsutsikt är den här turen för dig. Här kan man uppleva den unika skärgårdsnaturen och ett rikt fågelliv. Man vandrar ömsom på stig och grusväg. ...
OrtValdemarsvik
Forsaströms järnbruk...
OrtÅtvidaberg
Valö Café och festplats.
På en liten bro tar man sig ut till Valön där den lilla festplatsen huserar sedan 1956. På kafét serveras enkel men vällagad mat som Valöburgare, räkmacka, lokalt tillverkad ostkaka och kalvdans.
OrtKinda
Korpberget och Vadstuguberget.
Högt ovanför sjön Åsunden, 185 m för att vara ungefärlig, ligger Korpberget och det lite högre Vadstuguberget. Vid Korpberget finns rester av en fornborg. Kombinera med besök på Valön.
OrtKinda
BP nostalgimack i Björkfors.
BP Nostalgimack med interiör från 1955 då den öppnades och var i bruk till 1983. 2001 invigdes macken till Nostalgimuseum och är idag inredd som den såg ut på 1950- och 60-talen.
OrtKinda