Här färdas du genom vackra jordbruksbygder och viktiga historiska platser från Vikingatiden och framåt. Var redo att bli hänförd.
- Till start: 24,0 Km
- Stopp: 7
- Ort: Vallentuna
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Angarnsjöängen naturreservat 2. Granby gård 3. Orkesta 4. Stolp-Ekeby 5. Frösunda 6. Kårsta by 7. Sjökullarna i VadaAngarnsjöängen naturreservat
En våtmark där vattennivån varierar med vädret. Varje vår stiger vattenytan dramatiskt då snön smälter och framåt sensommaren/hösten är vattennivån ganska låg. Det går en vandringsled runt sjöängen som är 6,5 kilometer lång och har man tur kan man få span på någon utav de 250 fågelarter som håller till runt reservatet.
På vårkanten när vattnet står som högst kan det vara svårt att ta sig fram i den södra änden då spångarna kan stå under vatten. På med stövlarna och ta med grillkorven för rastplatsen. Vindskyddet är placerat precis när magen börjar kurra.
Granby gård
Denna gård ligger i ett kulturellt område med historia från medeltiden. Förutom att införskaffa gårdens nötkött och färskmalna fullkornsmjöl i handelsboden Hökeriet kan du även besöka Sveriges till ytan största vikingahäll, Granbyhällen, som ligger precis intill.
Öppettider se hemsida.
Orkesta
Text om Orkesta by
Stolp-Ekeby
Frösunda
Detta Frösunda är betydligt mindre än sin namne i Solna men har sin plats i historien. I Uppsala finns det dokumenterat en skrivelse från prästen i Frösunda till stiftet i Uppsala där denne beklagar sig över att Gustav Vasas far, Erik Johansson med följe, våldgästat och förgripit sig på tjänstefolket.
Kårsta by
Kårsta kyrka uppfördes på 1400-talet men ersatte en äldre kyrka uppförd i trä. Sakristian är den äldsta delen och uppförd under 1200-talet. I västra kyrkgaveln finns en runsten inmurad "Alrik lät resa stenen och göra bro".
Kyrkan ligger tätt omsluten av Kårsta bys välbevarade bebyggelse. Förutom bostadsbebyggelse finns här två skolbyggnader, en från 1848 och en från 1915. Här bredrevs skola ända fram till 1982 då skolverksamheten flyttade över till en nybyggd skola i Kårsta.
Hela byn runt Kårsta kyrka har av länsmuseet blivit utpekad som omistlig ur kulturmiljösynpunkt.
Sjökullarna i Vada
Från Vada kyrka ser man de tre stormanshögarna från yngre järnåldern på rad över ängarna mot Husaån. Efter en kort promenad är man framme vid kullarna och går man upp på dem kan man njuta av den vackra vyn över grannskapet. Den idag oansenliga Husaån var förr en del av den viktiga Långhundraleden som ledde till inre Uppland. Om man tänker sig att de låglänta delarna skulle vara täckta vatten, så får man en uppfattning av hur det såg ut för dem som uppförde högarna innan landhöjningen gjorde leden grund.
Att här även finns 1000 gravar och att man byggt dess mäktiga storhögar, visar att detta var en mycket viktig plats. På 1300-talet tillhörde gården Vada Folkungaätten, som kämpade om makten i Sverige. På platsen finns informationsskyltar för den som vill läsa på mer.