Vallhagar


Här har man hittat lämningar som visar att det bodde folk mellan 200-550 e. kr. Sen flyttade de några hundra meter. Där bor folk än idag.

  • Till start: 221,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Vallhagar

Mellan 200-550 e kr, dvs från äldre romersk järnålder, har det bott människor här. Man har identifierat 24 husgrunder fördelade på 5-6 gårdar.

På 500 talet övergavs husen och man trodde tidigare att de övergivits pga en invasion men man tror nu att de bara flyttade en bit därifrån där det finns bebyggelse än idag.

Runt området finns en numrerad men lite svårföljd slinga där man kan läsa intressanta texter om lämningarna.

Det finns tre gravfält här som är daterade till mellan 200 och 600 e kr.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klinteberget
Klinteberget är en 25 meter hög kalkstensplatå nära Klintehamn. Upp till toppen kan man ta sig med bil och härifrån ser man Karlsöarna. Vidare finns en fornborg samt en vacker bokskog att vandra i.
OrtKlintehamn
Djupvik
Det gamla fiskeläget ger en rustik inramning i kontrast till Djupvik hotell där man kan äta gott eller övernatta efter en dag på den fina lilla stranden.
OrtGotland
Lojsta hed russpark...
Gotlandsrusset är landets enda inhemska hästras och har funnits här sedan urminnes tider. Den årliga russpremieringen äger rum i slutet av juli och är ett populärt evenemang.
OrtLojsta
Björkhaga strandby
En perfekt plats för kort bad, ett kortare utsiktstopp eller en heldag. Restaurang med havsutsikt och en pool som kostar en 50-lapp per dag.
OrtKlintehamn
Petesgården
Petesgården är en gotländsk bondgård från 1800-talet som var bebodd av en välbärgad familj. Förutom ett museum med utställningar finns en antikbod, trädgårdskafé och lekstuga.
OrtGotland
Gnisvärd
Fiskeby, stugby och badstrand. Man kan sola på stranden men vill man bada i stugbyns pool så går det mot en avgift. Där finns även kiosk och sommarkafé.
OrtTofta