Vallhagar


Här har man hittat lämningar som visar att det bodde folk mellan 200-550 e. kr. Sen flyttade de några hundra meter. Där bor folk än idag.

  • Till start: 221,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gotland 
  • Avgift: Nej 


Vallhagar

Mellan 200-550 e kr, dvs från äldre romersk järnålder, har det bott människor här. Man har identifierat 24 husgrunder fördelade på 5-6 gårdar.

På 500 talet övergavs husen och man trodde tidigare att de övergivits pga en invasion men man tror nu att de bara flyttade en bit därifrån där det finns bebyggelse än idag.

Runt området finns en numrerad men lite svårföljd slinga där man kan läsa intressanta texter om lämningarna.

Det finns tre gravfält här som är daterade till mellan 200 och 600 e kr.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sandhamn
I Fröjel vid Djupviks fiskeläge ligger Sandhamn med en lång och fin sandstrand och vacker utsikt över Karlsöarna.
OrtGotland
Djupvik
Det gamla fiskeläget ger en rustik inramning i kontrast till Djupvik hotell där man kan äta gott eller övernatta efter en dag på den fina lilla stranden.
OrtGotland
Björkhaga strandby
En perfekt plats för kort bad, ett kortare utsiktstopp eller en heldag. Restaurang med havsutsikt och en pool som kostar en 50-lapp per dag.
OrtKlintehamn
Kovik fiskerimuseum
En autentisk fiskeby som underhålls av den lokala hembygdsföreningen och driver det som ett friluftsmuseum. Flera byggnader och båtar samt ett litet församlingskapell.
OrtSanda
Ekstakusten
En av Sveriges allra vackraste vägar går mellan Djupvik och öns västligaste punkt Hammarudd.
OrtEksta
Tofta strand
Tofta strand är av öns mest kända stränder och särskilt populär bland unga för sin after beach. En partystrand. Man kan vattensporta, bada i pool, äta glass eller äta gott på restaurang. 
OrtTofta