Världsarvrundan i Falun...


Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.

  • Till start: 186,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Falun 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Stabergs bergsmansgård

I Kniva ligger Stabergs bergsmansgård. Det är ingen herrgård (bebodd av en adelsman) utan en karolinsk bergsmansgård från 1700-talet. Trots det uppvisar gården många av herrgårdens kännetecken med en barockträdgård som särskilt tilltalar den trädgårdsintresserade. Trädgården restaurerades på 1990-talet och återfick sitt 1700-talsutseende. Man har även samarbetat med Nordiska genbanken så att fruktträden blivit ett klonarkiv för gamla fruktsorter. I en av byggnaderna ligger Gamla Staberg Trädgårdscafé & Kök intill trädgården där det serveras mat, t ex världsarvsbuffé och fikabröd. Gårdsområdet och Barockträdgården är alltid öppet. Guidade visningar sommartid. Adress: Staberg 81, Falun

Läs mera

Länkar

Carl Larssongården i Sundborn.

Här känner man sig välkommen. Över ingången till Lilla Hyttnäs står det. War välkommen kära du, till Carl Larsson och hans fru! Men för att besöka hemmet idag behöver man gå en guidad visning på c:a 45 min som belyser konstnärsparet, konsten och deras stormiga liv. Detta är ett av världens mest kända och avbildade konstnärshem. Boka gärna i förväg för antalet platser är begränsat. Carl Larssons väg 12, Sundborn

Länkar

Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård

Svedens gård som är en gammal bergsmansgård som blivit extra känd eftersom det var här som Carl von Linné firade sitt bröllop, 1739 med Sara Elisabeth Morea. Inne i gården är bröllopssalen utsmyckad med en väggmålning som föreställande berättelsen om Kung David.

Här finns även rabatter med blommor som har anknytning till Línné. Men här finns även vårdträd som askar, lönnar och lindar.

Från Sveden härstammar prästen Jesper Svedberg vars son var filosofen Emanuel Swedenborg.

Guidad visning med fri entré. Se hemsida för öppettider.

Adress: Svedens gård, Falun

Länkar

Falu koppargruva och Gruvmuseet

Falu koppargruva är en del av Världsarvet Falun. Det är ett av världens bäst bevarade gruvlandskap och var förr i tiden världens största koppargruva.

Området har en rad intressanta delar och det finns många sätt att uppleva gruvområdet. Man kan gå ned i besöksgruvan eller bara köpa en Ovan jord biljett. Vidare finns Världsarvshuset och en rad historiska byggnader samt året runt öppen restaurang, café, butiker och hantverkare.

Ovan jord:
Gruvpromenaden
På egen hand kan man följa en 1,7 km lång gruvpromenad där historien om gruvan berättas på informationstavlor här ser man utsikten över Stora Stöten och hela staden.

Gruvmuseet
Detta är Sveriges första tekniska museum som är fyllt med interaktiva och lekfulla utställningar som berättar gruvans 1000-åriga historia. På museets innergård finns Lilla Gruvbyn som är en interaktiv by med experiment och sagor för alla åldrar.

Lilla Gruvtåget går runt på gruvområdet sommartid och tar 20 min.

Creutz schakt:
Creutz schakt visas varje dag sommartid och är Sveriges högsta bro 200 m. I en faluröd gruvlave har en bro byggts som går över det 208 meter djupa och ljussatta Creutz schaktet.

Under jord:
Under jord finns fyra alternativa visningar av gruvan:

1. Falu Gruvas 1000-åriga historia med visning ner till 67 meter 360 dagar per år
2. Ordinarie Guidad visning att arbeta och leva i Falun under gruvindustrins storhetstid
3. Skrock- och sägenturen  för barn 3-7 år går ned till  55 meter
4. Gruvdrängsturen är en barn- och familjetur (ca 8-12 år).

OBS!
Det är +5 grader i gruvan året om. Ta på varma och oömma kläder och skor. Regncape och hjälm finns att låna.

Äta och fika:

Geschwornergården är en restaurang i nybyggda lokaler.
Bagarstugan med stort trädgårdscafé och lättare luncher.
Café Gjuthuset precis vid kanten till dagbrottet Stora Stöten. 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Svedens gård - Linnés bröllopsstuga och trädgård.
Svedens gård som är en gammal bergsmansgård har en extra historisk dimension. Det var här som blomsterkonungen Carl von Linné firade sitt bröllop med Sara Elisabeth Morea 1739. 
OrtFalun
Dalarnas Museum
Dalarnas museum är dalfolkets eget museum – öppet för hela världen. Det speglar regionens samlade kulturarv med sin säregna historia, tradition och kultur, som du kan uppleva än i dag. Fri entré
OrtFalun
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Bispbergs gruva.
Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.
OrtSäter
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter