Västervik


Storsatsande Västervik vill ta upp kampen med Kalmar om ostkustens främsta resmål. Fin gammal stadskärna, trevligt uteliv skärgård med båtturer eller bil.

  • Till start: 193,6 Km 
  • Stopp: 10 
  • Ort: Västervik 
  • Avgift: Ja 


Västervik
Stor karta
Sevärdhet 1 av 10

Västervik

Stegeholms borgruin

Stegeholms slottsruin ligger på en holme inne i Västerviks centrum. Året runt kan man ta en promenad in i ruinen och känna historiens vingslag slå. Under några intensiva veckor på sommaren kan man här lyssna till den svenska viseliten under VisFestivalen och även andra konserter och evenemang.

Stegeholms borgruin, oftare kallad slottsruin, anlades före 1370, troligen av hertig Albrekt den store av Mecklenburg och har senare innehafts av bl.a. Erik av Pommern. 1433 flyttades staden Västervik från sin tidigare plats långt inne i gamlebyviken. Den gamla staden blev Gamleby och det nya Västervik förlades till området kring hamnen och borgen och där återfinns staden fortfarande idag.

Stegeholm brändes 1517 av Kristian II:s danska flotta, men Sverige återtog och återuppbyggde slottet 1521. Under en del av 1612 var det åter besatt av danskarna. Stegeholm gavs tillsammans med Västervik och tillhörande gårdar 1562 åt Stureätten som grevskapet Västervik, och utökades 1570 av Johan III till förmån för hans moster, Svante Stures änka ("kung Märta"), med flera socknar i nordvästra Småland och gods i Västergötland. I samband med detta fick grevskapet namnet Stegeholm och Västervik.

År 1651, sedan Stureätten 1616 dött ut på manssidan, gavs Västervik och Stegeholm som grevskap åt fältmarskalken Hans Christoff Königsmarck men återtogs genom den stora reduktionen. Königsmarckarna lät i det gamla förfallna slottets ställe uppföra ett präktigt palats som 1-2 september 1677 förstördes tillsammans med staden av den dansk-holländska flottan.

Slottet och Slottsholmen fick därefter förfalla, men på 1880-talet förskönades holmen med planteringar. I slottsruinen har VisFestivalen anordnats årligen sedan 1966 och här hålls även andra konserter under somrarna. Bland annat har The ARK och Sven-Ingvars gjort bejublade framträdanden här.

Text: Visit Småland 

Läs mera

Wimmerströmska gården

Kom och ta del av den fascinerande historian om Stina Wimmerström. I ett 1700-tals hus finns på det övre planet en lägenhet, ett komplett bevarat hem med en stor samling intressanta föremål. Hemmet ser ut precis som när Stina Wimmerström bodde där.

Wimmerströmska gården öppnades sommaren 2001 för första gången för allmänheten. Under guidade visningar får besökarna höra berättelsen om denna unika kvinna som under sin livstid samlade på sig bland annat porslin, keramik, kläder, antika möbler, broderier och konstverk.

Ring och boka för visning. Under sommaren kan du och ta del av konstutställningar Galleri Wimmerström.

Adress: Brunnsgatan 2, Västervik       

Text Visit Småland

Läs mera

Länkar

Saltmagasinen

St Gertruds kyrka

När Västervik grundades på sin nuvarande plats år 1433 av Erik av Pommern fick invånarna fyra skattefria år, det första för att bygga S:ta Gertruds kyrka. Kyrkan är öppen för allmänheten sommartid och är definitivt värt ett besök.

Gudstjänster hölls i kyrkan i nästan 500 år, då den sista högmässan hölls på domsöndagen 1905. Den 1:a advent samma år invigdes Västerviks nya kyrkan, S:t Petri. Efter detta användes S:ta Gertrud bland annat som spannmålsmagasin under första världskriget. Under hungerkravallerna 1917 stormade svältande Västerviksbor kyrkan enbart för att upptäcka att spannmålen grott och inte längre gick att använda.

Så småningom uppstod tanken på att återupprätta kyrkan som gudstjänstlokal och den 18 juni 1933 återinvigdes S:ta Gertruds kyrka. Kyrkans ursprungliga torn förstördes genom ett blixtnedslag under pågående gudstjänst 1762 och ersattes på 1780-talet av det nuvarande, ritat av den berömde arkitekten Carl Fredrik Adelchrantz. Bland kyrkans värdefulla inventarier märks en Wisteniusorgel från 1743 som anses vara en av Sveriges mest värdefulla orglar.

Text Visit Småland

Läs mera

Aspagården

Vid St:a Gertruds kyrka ligger Aspagården, som har en av Västerviks äldst bevarade gårdsmiljöer. Huset närmast kyrkan är ett tvåvåningshus som kan vara byggt redan före 1677. Det finns ytterligare två hus från 1700 talet på tomten.

Här träffar du Kerstin som har ateljén och butiken. Aspagården Keramik erbjuder handdrejade bruksföremål, konstgods och inredningsdetaljer i unik och egen design. Kerstin arbetar med keramik och kan visa dig runt på gården och berätta om dess historia.

Båtsmansstugorna Västervik

Båtsmansstugorna byggdes på 1700-talet som bostäder åt båtsmännen i Tjusts båtsmanskompani. De små röda stugorna omges av träd och blommor som skapar en rofylld atmosfär. Här kan du besöka kaféet, bo i vandrarhemmet eller bara vandra längs den vackra grusgången förbi stugorna.

Stugorna som förr var bostäder åt båtsmännen finns beläget i en gränd med fin växtlighet och en egen kryddträdgård. De har ett centralt läge med närhet till Västerviks centrum och den mysiga småbåtshamnen.

Adress: Båtsmansgränd 6, Västervik

Text: Visit Småland

Länkar

Gränsö Slotts Ljusstöperi

Stöperiet ligger i en vacker gammal byggnad från tidigt 1900-tal med stöpning och butik under samma tak. Verkstaden är öppen mot butiken så du kan titta på tillverkningen vid ditt besök.

Här får du se hur det går till att stöpa ljus på gammeldags vis. Ljusen på Gränsö ljusstöperi utmärks av högkvalitativ stearinblandning, fina vekar och ett unikt hantverk. Varje ljus är skapat för hand med största omsorg.

Alla är hjärtligt välkomna att se tillverkningen. Ställ gärna frågor till personalen om det är något du undrar över. Vid visning för grupper eller liknande, minst 15 personer, behövs förbeställning. Ljusstöperiet ligger centralt i anslutning till ett område som kallas Kulbacken.

Passa på att ta en promenad upp på Kulbacken där du hittar bland annat Västerviks Museum och utkikstornet Unos Torn där du har en fantastisk utsikt över både stad och skärgård.

Fri entré

Adress: Slottsholmensvägen 20, Västervik 

Text: Visit Småland

Läs mera

Länkar

Västerviks museum och Naturum Västervik

Västerviks museum

Här upplever du Västerviks sjöhistoria i den permanenta utställningen Sjöfartshallen, i Naturum Västervik lär du dig mer om Östersjöns djur och naturum. Dessutom finns det alltid tillfälliga utställningar som på olika sätt berör Västerviks historia.

På området finns förutom vackra miljöer en smedja, gamla torp från Tjust och Unos torn som reser sig 34 meter över havet. Från det har du fantastisk utsikt över hela staden och Gamlebyviken

Området kring museet kallas Kulbacken. Här finns gott om utrymme för barnen att springa och leka och en sandlåda. Förutom att man kan besöka museet med dess fina utställningar och de byggnader som hör till så kan man också njuta av det natursköna parkområdet. Museibutiken har ett brett sortiment av böcker om Tjust och norra Småland samt högkvalitativt hantverk.

Entréavgift se hemsida.

Naturum Västervik 

Naturum Västervik har Östersjön i fokus och vid ett besök här får du veta mer om vårt unika hav och skärgården. Möjlighet till guidning finns måndag till fredag och beroende på väder kan den ske både inne och ute. Följ med på en resa in i naturen.

Naturum har både fasta och tillfälliga utställningar, film och spännande aktiviteter. Unikt för Naturum i Västervik är Vattenskolan där du får utforska skärgårdens undervattensvärld med mask och snorkel, eller vadarbyxor och håv. Upplev Naturums miniutställningar med ålar, fåglar, dofttester och bihus.

Läs mer om aktiviteterna på webbplatsen, eller kom bara in för lite natursnack med naturguiderna - eller kanske bara för att sitta ner en stund i en inspirerande miljö!

Fri entré.

Adress: Kulbacken, Västervik 

Text: Visit Småland

Läs mera

Unos torn

Del av Kullbacken med Västerviks museum. Unos torn är högsta punkten i Västervik, härifrån kan du se hela staden.

Uno var en tandläkare som donerade pengar till att bygga ett torn.

Man får en nyckel från museet för att ta sig upp. Ingår i inträdet på museet.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gränsö Slotts Ljusstöperi
I en vacker byggnad från tidigt 1900-tal är ljusstöpning och försäljning inrymt. Man stöper för hand på gammalt vis med högkvalitativ stearinblandning, och fina vekar. Fri entré.
OrtVästervik
Segersgärde naturreservat och Örnberget...
På halvön Norrlandet som sträcker sig från Västervik och nordväst upp mot Gamleby ligger naturreservatet Segersgärde med rika naturupplevelser. Vandra runt eller rakt upp till Örnberget för vy över Östersjön.
OrtVästervik
Lunds by
Byn är från 1600-talet då den skapades kring en skjutsstation på den gamla kustvägen mot Kalmar. Idag finns en släktby med åtta gårdar från 1700-talet, unikt placerade kring gårdsplanen Torget.
OrtGladhammar
Gladhammars gruvor
Gladhammarsgruvorna tillhör de äldsta i landet och det kan man läsa om på info-tavlor. Djupa gruvhål och mäktig utsikt. De har med kortare och längre uppehåll bearbetats under en lång tid. Öppet alla dagar året om. Fri entré.
OrtVästerviks kommun
Gamleby
Gamleby är en mysig liten stad. Vi har valt ut några toppar med stadskärnan, Unos Park och utsikten från Garpedansberget.
OrtGamleby
Åsvikelandets naturreservat
Åsvikelandets naturreservat är ett vildmarksområde i den södra delen av östgötaskärgården.
OrtValdemarsvik