Venngarns slott.


Detta slott från 1670-talet har vaknat ur sin törnrosasömn och restaurerats i 120 tusen timmar. Strosa fritt runt i parken med dess unika terrasser och ekologiska äppelodlingar. Besök slottets insida på egen hand  eller på visning helt gratis. Ät gott i en gamla alkohlistanstalten eller fika i slottscafét. Bollhallen har gratis sommarfritidsgård för barnen.

Pendeltåg från Sthlm City t Märsta station, Buss 579 till Venngarn, Totalt c:a 1 t 30 min

  • Till start: 40,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Sigtuna 
  • Avgift: Nej 


Venngarns slott.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Wenngarn slott

Wenngarns historia spänner över 1000 år. Området är omnämnt i Sveriges äldsta bevarade brev från 1164, här har riddare och riksråd bott och här bodde Gustaf Vasas dotter Sofia Vasa.

Mest känt är slottet kanske genom Magnus Gabriel de la Gardie och Maria Eurofesyne, som på 1660-talet omvandlade till en storslagen anläggning där parken och vyerna stod i centrum. De la Gardie, en av den svenska stormaktstidens viktigaste personligheter,  byggde om slottet till en italiensk barockdröm som vi kan se spår av än idag. Det vackra slottskapellet räknas till ett av Europas bäst bevarade barockinredningar.

Slottet har ägts av den svenska kungafamiljen, tyska grevar och andra mäktiga människor – och varit scen både för storslagna fester och politiska omvälvningar. (som t ex)
Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda.

Öppettider:
Slottet är öppet alla dagar och har gratis visningar varje dag.

Kafé
Slottet har ett Café.

 

Läs mera

Länkar

Barockparken

Wenngarns slottspark härrör från Magnus Gabriels de la Gardies omdaning av slottet på 1660-talet. Den skapades som en hybridpark där dekorativa plantor blandades med nyttoväxter i en både praktisk och vacker kombination.

Med sina märkliga terrasser har slottsparken många likheter med den botaniska trädgården i Uppsala – och den kände Uppsalaprofessorn Olof Rudbeck har också varit med och anlagt båda dessa vackra och historiska platser.

Fontönen anlades av Magnus Gabriel De la Gardie på 1600-talet, färdigställdes 1 juni 2104. Ursprungliga vattenledningar (genomborrade ekstockar) finns fortfarande kvar och ligger så att man kan se dem inne i slottet.

Hotell Anstalten

Under större delen av 1900-talet var Wenngarn en statlig anstalt för alkoholister och sedan föll den magnifika egendomen i träda. Denna byggnad från tidigt 1900-tal har byggts om till hotell, restaurang och konferensanläggning.

På slottets tre hektar stora köksträdgård odlas grönsaker och råvaror som hamnar direkt på restaurangens närodlade och kulturodlade meny. I anslutning till restaurangen finns ett bageri och en liten saluhall där man kan köpa med produkter hem.

Öppettider Restaurang Anstalten
Lunch
12:00 - 14:30

Middag
18:00 - 22:00

Butik Skafferiet
Öppet varje dag 10:00 - 18:00

Länkar

Loppis Magasinet

Skånela IF driver loppis  i det gamla magasinet till förmån för sin idrottsklubb.
 
Öppettider:
 

Ekologiska odlingarna.

Idag odlas minst sagt närodlade grönskar, bär och frukt som används i den egna restaurangen och även humle till egen öl.

Äppelodlingarna består av många olika sorter, bl.a Åkerö, Sävstaholm, Melon, Transparante blanche, Cox's pomona, Maglemer, vit astrakan mfl. Dock man här ett äpple som ingen äppelexpert hittills kunnat listat ut vad det är för något. På slottet går det under arbetsnamnet  "Wenngarns champangeäpple" tills man vet vilket det är.

Engelska parken

Engelska parken är kanske något mer skogsdungeliknande än en riktig Engelsk park, dock ett väldigt trevligt ställe att ta en picknick på. Man kan slå sig ner i skuggan, nära djuren och med utsikt över odlingarna.
En klapphage finns även här med lamm och kaniner.

Bollhallen

Under hela sommaren är det Sommarfritidsgård med pyssel, leksaker, utklädningskläder helt gratis!  Lekpark finns alldeles bredvid.

Öppet alla dagar x- y mellan den....

Dammstugan

Timmerhus från 1700-talet som brann ner 2013, nu byggs det upp igen efter gamla metoder under sommaren 2014. Åker du hit får du kanske se det färdigbyggt?

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Viby by
Strax utanför Sigtuna ligger den gamla torparbyn Viby. Byn är en oskiftad så kallad klungby, bevarad i stort sett som den såg ut för tvåhundra år sedan. Viby by lämpar sig bra för picknick.
OrtSigtuna
Östra Mälaren runt norrifrån
Mälaren är Sveriges tredje största sjö och den kan korsas på några få platser. Här åker vi bara halvvägs till Mälarens ände och viker därför av vid Enköping och tar broarna söderut.
OrtSträngnäs
Gamla Uppsalavägen till Sigtuna och Uppsala.
En mycket vacker bilväg med en hel del att se. Mellan städerna går turen förbi Krusebergs gård för lunch eller middag. Både Sigtuna och Uppsala är städer som spelat en stor roll i Sveriges historia. Sigtuna var Sveriges viktigaste stad tills man beslöt att befästa inloppet...
OrtSigtuna
Sigtuna - Sveriges äldsta stad.
Inte bara Sveriges äldsta stad utan en pittoresk idyll som är väl värd ett besök. Den som aldrig besökt Sigtuna har verkligen något att se fram emot. Resa med SL: Pendeltåg 41 från Stockholm City t Märsta station, Buss 570/579 till Sigtuna busstation. Totalt c:a 1 t
OrtSigtuna
Tant Bruns kaffestuga
Sigtunas mest berömda kafé och traditionellt så det förslår. Här blir man serverad ute i trädgården eller i 1600-tals stugan av "tanter" i bruna klänningar. En upplevelse.
OrtSigtuna
Restaurang 1909 i Sigtuna
Kritikerrosad krog från 1909 med kulinariska smakupplevelser där närproducerat och säsongsbaserat råvaror. Njutbar är även den fantastiska utsikten.
OrtSigtuna