Vinön


Vinön som är Hjälmarens största ö är perfekt för en långpromenad, en cykeltur eller med bilen. Hit går en av Sveriges längsta 

  • Till start: 134,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Örebro 
  • Avgift: Nej 


Vinön

Vinön är Hjälmarens största ö och ett mycket populärt utflyktsmå där man kan uppleva vacker natur, bada och äta gott eller bara ta det lugnt. Till Vinön åker man med Trafikverkets vägfärja från Hampetorp vid södra hjälmarstranden. Båtturen tar 25 minuter och är en upplevelse i sig.

På sommaren kan man ställa bilen kvar på fastlandet och hyra cykel på Vinön, för att sedan åka runt på småvägarna och upptäcka ön.

Är man spänstig så tar man vandringsstigen längs den västra ön bort som slutar vid den fina sandstranden vid Norra badet med grill- och rastplats. Tillbaka kan man ta vägen rakt söderut till färjan. Det är också längs vägen man ser en rad intressanta byggnader samt passerar Vinöns Värdshus, Vinöns nya kafé samt en rad gårdsbutiker.

OBS sommartid är det risk att man kan få köa tillbaka med bilen så säkrast är att ställa bilen på fastlandet om man har tidschema

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Julita wärdshus
Värdshus med mycket hög klass. Drivs av Tommy Myllymäki som vunnit Årets kock och silver i Bocuse d'Or mm. Öppet sommarhalvåret och jul.
OrtKatrineholm
STF Julita
Julita ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren. Vandrarhemmet är naturskönt beläget inne på friluftsmuseet Julita - Sveriges Lantbruksmuseum. Som gäst har du tillgång till parkens stora grönområden som gränsar mot sjön.
OrtKatrineholm
Hjälmaren runt...
Hjälmaren är landets fjärde största sjö och runt sjön ligger de medeltida städerna Arboga, Kungsör och Örebro. Mest tidskrävande på rundturen är vägfärjan till Vinön (40 min enkel).
OrtArboga
Jädersbruk
Jädersbruk är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera.   Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtArboga
Hjälmare kanal och docka...-slussning.
Här kan man uppleva slussning där slussarna öppnas för hand. Platsen ligger halvvägs mellan kanalens sträckning från Arbogaån till Hjälmaren mellan vilka det går en båtlinje.
OrtArboga
Nastastenen...
En runsten som rests under 1000-talet av en kvinna Tored, till minnet av hennes son Lydbjörn. Stenen är länets vackraste och mest välgjorda med ett ormdjur med ovanliga öronflikar.
OrtÖrebro