Zorns gammelgård


Ett 40-tal byggnader bildar här tillsammans Sveriges finaste samling av äldre timmerhus, däribland det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. 

  • Till start: 268,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mora 
  • Avgift: Ja 


Zorns gammelgård

Vackert belägen vid Siljans strand som är detta friluftsmuseum som Anders Zorn lade grunden till. Ett 40-tal byggnader bildar här tillsammans Sveriges finaste samling av äldre timmerhus, däribland det äldsta profana timmerhuset i vårt land, daterat till 1237. 

De hopsamlade timmerhusen har grupperats i en hemby, ett kvarntun, en hemfäbod, och en långfäbod samt några båthus. Man får stiga in i de gamla husen, loften och härbrena.

Textilkammaren vid Zorns gammelgård har en fantastisk samling av allmogetextilier och folkdräkter från Siljansbygden där de äldsta är från 1700-talet. Här finns förlåtar (ett slags draperi) i rosengång, fyrflätor, hårarbeten och dräkter för vardag och fest.  

Textilsamlingen donerades av makarna Anders och Emma Zorn lät till staten 1942. Den vackra träbyggnaden där textilierna förvaras är dock av yngre datum 1993 än övriga trähus och Anders Landström har belönats med Träpriset för utformningen.

Ett urval byggnaderna visas av en guide och tar 45 minuter och ingår i entréavgiften.

Läs mera
Zorns gammelgård
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mora - guide
Charmiga Mora har mycket intressant att erbjuda den historiskt- och konstintresserade. Zorn sätter sin prägel med museer och konstnärshem. Gustav Vasa och Vasaloppet är annat man inte undgår.
OrtMora
Zornmuseet
Zornmuseet äger världens största samling verk av konstnären Anders Zorn (1860-1920). Här erbjuds alltid en permanent utställning med Zorns akvareller, oljemålningar, skulpturer och etsningar. 
OrtMora
Zorngården
Zorngården är ett av Sveriges mest berömda konstnärshem och tjänstgjort som museum sedan 1942. Byggt och inrett kring sekelskiftet 1900 av Anders och Emma Zorn står det idag närmast orört sedan deras tid.
OrtMora
Gesundaberget
Skidåkning på vintern, vandring och mountainbike på sommaren. Milsvid utsikt över Siljan och Sollerön 514 m ö h. Till toppen antingen vandrar man upp eller tar liften.
OrtMora
Fryksås
Upplev en av Sveriges äldsta och största fäbodmiljöer. Lägg till en sagolik utsikt över Orsasjön och en möjlighet att äta på hotellet i denna inramning så inser man Fryksås popularitet.
OrtOrsa
Karl-Tövåsens fäbod.
Denna fäbod är verkligen värd ett besök. En av de sista riktigt levande fäbodarna i landet med anor från 1600-talet. I entréavgiften ingår guidning. Fika med kokkaffe och bak. 
OrtRättvik