Halvön i söder, i folkmun Sudret, utforskas. Start i Burgsvik, vidare till Bottarve museigård, mysiga Vamlingsbo och sen kuststräckan till Husrygg och Hoburgen. Holmhällar blir sista anhalt.
- Till start: 256,3 Km
- Stopp: 7
- Ort: Gotland
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Fiket i Burgsvik 2. Bottarve 3. Vamlingbo prästgård 4. Kettelvik Stenmuseum 5. Husrygg 6. Hoburgen 7. HolmhällarFiket i Burgsvik
En familjerestaurang öppen året om. Pizzor, hamburgare och bra husman med rejäl salladsbuffé. Genomgående spännande smaker och välkryddat.
Bottarve
Bottarve är en av Länsstyrelsens på Gotland utvalda besöksplatser. Ett besök på Bottarve förflyttar dig till 1800-talet då gården beboddes av husbondeparet Zackris Zackrisson och Christina Larsdotter.
Museet är öppet sommartid med utställningar och teater samt visning av gården.
Här finns även kafé och museibutik.
Entré kostar 40 kr. Barn under 16 år fritt.
Vamlingbo prästgård
På Gotlands sydligaste del, det vackra Storsudret, ligger Vamlingbo. Vid prästgården samlas en rad verksamheter. Museum Lars Jonsson visar den kände naturmålarens alster och där kan man också fika i Prästgårdscaféet där man serverar lunch och fika men har även grillkvällar i juli.
Intill ligger Naturum Gotland i en stenlada som är en modern utställning om Gotlands natur och Östersjöforum i en annan lada.
Kettelvik Stenmuseum
Sandsten har brutits på Gotland i hundratals år. Ett av användningsområdena var slipstenar. Här kan man i en autentisk miljö beskåda verk av gamla mästare i stenhugger samt från de hårt arbetande slipstenshuggarna. Stenmuseet ligger i vackrast tänkbara miljö längs den vackra vägen till Hoburgen. Här får man även prova på att forma stenarna.
Husrygg
Längs den nära 3 km låga kustklinten mellan Hoburgen och Nackshajd ligger naturreservatet Husrygg.
Bergrunden består av lättvittrad kalksten vilket har medfört att klinten har en starkt avrundad form och berget täcks mest av vittringsjord och sten. Väl här bör man försöka ta sig upp på klinten för den mäktiga utsikten över landskapet.
Här växer den annars så sällsynta våradonisen som är en stäppväxt som är vanlig i Asien och Sydeuropa. Blomning sker från mitten av april till mitten av maj.
Hoburgen
Hoburgen på Gotlands sydspets är mest känd för en av öns mest känna raukar, Hoburgsgubben. För att se ”gubben” med näsan måste man ta sig nedanför rauken och få siluett mot himlen.
Sommartid kan man äta gott på Majstregårdens restaurang ligger intill men annars är området perfekt för en picknick på den höga klinten med dess fantastiska utsikt.
En bit ifrån ligger Hoburgs fyr i vit kalksten som är öns sydligast belägna. Fyrtornets höjd över marken är 21,7 meter men lägger man till höjden den står på kommer fyrljuset upp på 57,9 meter över vattenytan. Till Fårö fyr längst i norr är det 176 km.
Holmhällar
Holmhällar är ett minst sagt fantastiskt utflyktsmål på Sudret. Från det stora raukområdet har man utsikt över havet och ön Heligholmen som är en naturligt skyddande vågbrytare för Holms fiskeläge.
Fiskeläge har bodar i sten på rad och är ett av Gotlands bäst bevarade. Stranden är 3 km lång och ligger efter raukområdet. I området finns många sällsynta växter.
Längre uppåt land ligger Pensionat Holmhällar inbäddat i tallskog som har extremt hög (85%) andel återkommande gäster. Kanske beror det på det lugna läget och att man inte erbjuder några aktiviteter och bland landets högst antal soltimmar. Pensionatet serverar enklare luncher och fika.