Brömsebro - Fredsstenen i Bröms.


Stenen markerar en av Sveriges viktigaste händelser. Vid freden som slöts här inleddes Sveriges stormaktstid och Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark.

  • Till start: 355,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Torsås 
  • Avgift: Nej 


Brömsebro - Fredsstenen i Bröms

Mitt i Brömsebäcken slöts freden i Brömsebro mellan Danmark och Sverige den 13 augusti år 1645 och detta blev startskottet för Sveriges stormaktstid. Resultatet blev att Sverige erhöll Jämtland, Härjedalen, Gotland, Halland och Ösel från Danmark - och blev ett avsevärt mycket större land. Dessutom fick svenskarna tullfrihet i Öresund.

Redan år 1050 var området plats för uppgörelser. Då träffade den svenske kungen Edmund den gamle danske kungen Sven Estridsson i det så kallade Danaholms möte, här ska även rågången mellan de två rikena ha satts upp och utmärkts med 6 stora stenar. En av dessa sägs vara en tre meter hög sten vid Bröms, strax norr om bäcken.

Minnesstenen står på en holme i Brömsebäck och restes under första världskriget år 1915 till minne av freden 1645. På stenen kan vi läsa fredsherrarnas namn: Axel Oxenstierna, Corfitz Ulfeldt och fredsmedlaren de la Thuillerie. Axel Oxenstierna fick en rejäl förmögenhet på freden då han fick Södra Möre som sitt eget grevskap av drottning Kristina, vilket ökade hans årsinkomst med cirka femton miljoner kronor. Ulfeldt visade sig senare vara en spelevink som försnillat en förmögenhet ur den danska statskassan.

I anslutning till Fredsstenen finns en vacker cykel- och vandringsled.

Kartmaterial och etappbeskrivningar finns att hämta på turistbyrån i Bergkvara. Det går även bra att beställa material via e-post på turistbyran@torsas.se

Text: Visit Småland

Läs mera
Brömsebro - Fredsstenen i Bröms.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kristianopel till Kalmar...
Från den gamla gränsstaden Kristianopel bär det norrut till Brömsebro, Bergkvara redarsamhälle, unika Hagby rundkyrka för att slutligen nå Kalmar. 
OrtKristianopel
Bergkvara
För hundra år sen var detta en av landets största flottor för segelfartyg. Idag en populär semesterort med flera bad. Besök gästhamnen, sjöfartsmuseet, konsthallen och eller åk på sälsafari. 
OrtBergkvara
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga
Torhamn – Bergkvara...
Ett litet stopp i Lyckå i Karlskronas utkanter annars en kustresa i Blekinge från fiskeläget Torhamn via Konungshamn, Kristianopel, Brömsebro för att avsluta i Bergkvara i Småland.
OrtKarlskrona
Skärva herrgård
Herrgården är en av svenska 1700-talets mest särpräglade arkitektur. Ritades av och uppfördes för varvsamiralen Fredric Henric af Chapman. Vacker park och drivs även som B&b. Del av Världsarvet.
OrtKarlskrona