Ottenby fågelstation och Långe Jan...


  • Till start: 362,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mörbylånga 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Ottenby fågelstation

Ottenby är en av landets mest berömda fågellokaler. Vid Ottenby fågelstation bredrivs en bred och omfattande forskning. Det man forskar i är bl.a. fågelflyttningens gåtor, övervakning av populationsförändringar samt fåglarnas betydelse som reservoar för influensvirus.

För att kunna fånga fåglarna har man ett system av fångstnät. Fåglarna fastnar i och dessa måste vittjas så snart man kan för att minska fåglarnas lidande. Man tittar ifall fågeln är ringmärkt, i annat fall blir den det och notera art, kön och ålder.

Idag ringmärks omkring 20 000 fåglar varje år och man är med all rätt mycket stolt över att ha världens längsta obrutna fångstserie. I september 2007 ringmärktes den miljonte fågeln som var en rödhake. Södra udden är en viktig knutpunkt och varje år passerar miljontals småfåglar och under höstarna passerar många vadare och gäss från den ryska taigan.

Verksamheten är ideell och man får främst inkomster från besöksturismen genom guidningar och försäljning. Här finns ett naturum med restaurang.

Läs mera

Länkar

Långe Jan

Fyren stod klar att tändas första november 1785 och var en stenkolsfyr med ett stort lager för stenkol i den och resten var utrymmen för personalen. Det är en av Sveriges äldsta fyrar men man hade planer redan på 1600-talet att bygga fyr här. 1845 fick fyren sin vita puts och senare på seklet dess svarta ring. Lanterinen, dvs glasöverbyggnaden med linssystemet är dock från 1907.

Fyren är 41,6 meter och är Sveriges högsta fyr samt Skandinaviens näst högsta efter fyren Duodde på Bornholm. Det officiella namnet är Ölands södra udde men den fick i folkmun namnet Långe Jan för att det tidigare legat ett medeltida kapell på platsen, Capella Beati Johannis eller S:t Johannes, varifrån en stor del av stenarna tagits vid bygget. Fyren är byggnadsminne sedan 1935.

Trots fyren finns det många vrak utanför udden.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kungstenarna gravfält
De två resta stenarna ligger alldeles intill vägen mot Ölands södra udde och är en del av ett gravfält från järnåldern. Gravfältet är en del av Ottenby naturreservat.
OrtMörbylånga
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga
Kristianopel till Kalmar...
Från den gamla gränsstaden Kristianopel bär det norrut till Brömsebro, Bergkvara redarsamhälle, unika Hagby rundkyrka för att slutligen nå Kalmar. 
OrtKristianopel
Kristianopel.
Staden är uppkallad efter danske kung Christian IV var en viktig befästningsstad mot Sverige. Delar av muren finns kvar. Idag är orten en populär semesterort med camping, vandrarhem, kafé, gästgiveri och konsthantverk.
OrtKarlskrona
Resmo kvarnar
Kända från frimärken är dessa tre kvarnar alldeles intill väg 136 vid en rastplats. Som alla kvarnar ligger de öppet och högt så utsikten blir därför ofta bra. Här är utsikten magnifik.
OrtMörbylånga