Vickleby.


Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.

  • Till start: 320,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mörbylånga 
  • Avgift: Nej 


Vickleby

Att färdas längs den 800 meter långa och mycket vackra och välbevarade gatan genom kyrkbyn Vickleby är en upplevelse. Byn kan även ståta med en av Ölands längsta och bäst bevarade rader av värderkvarnar vid väg 136.

I byn ligger formgivaren Carl Malmstens skola Capellagården dit elever från hela världen söker sig. Deras örtagård är värd en extra titt.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Resmo kvarnar
Kända från frimärken är dessa tre kvarnar alldeles intill väg 136 vid en rastplats. Som alla kvarnar ligger de öppet och högt så utsikten blir därför ofta bra. Här är utsikten magnifik.
OrtMörbylånga
Kalmar slott
Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka. Länge var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning och kallades rikets nyckel för det strategiska läget. Gränsen mot Danmark var bara några mil söder om staden.
OrtKalmar
Kalmar.
En historisk stad som förlorade sin betydelse i och med att Sveriges gräns flyttades söderut. En magnifikt vacker stadskärna och det fantastiska Kalmar slott som höjdpunkter.
OrtKalmar
Kalmar konstmuseum.
Ett av Sveriges mest omskrivna konstmuseer och man fokuserar på samtida konst. Guidning ingår i entréavgiften under högsommar och söndagar. 
OrtKalmar
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga