Vickleby.


Byn ligger längs en 800 m lång vacker vägsträcka där man kan beskåda byggnaderna i låg fart eller vandra fram. Del av Världsarvet Södra Ölands jordbrukslandskap.

  • Till start: 320,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mörbylånga 
  • Avgift: Nej 


Vickleby

Att färdas längs den 800 meter långa och mycket vackra och välbevarade gatan genom kyrkbyn Vickleby är en upplevelse. Byn kan även ståta med en av Ölands längsta och bäst bevarade rader av värderkvarnar vid väg 136.

I byn ligger formgivaren Carl Malmstens skola Capellagården dit elever från hela världen söker sig. Deras örtagård är värd en extra titt.

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lilla frö
Radby med de karakteristiska gårdarna som ligger just på rad. Den typen av byar var vanlig i hela landet men finns nästan bara kvar på Öland.
OrtMörbylånga
Kalmar läns museum.
Kalmar läns museum är mest känd för sin utställning om regalskeppet Kronan som förliste 1676 utanför Ölands kust samt konst av Kalmardottern Jenny Nyström, hon som gav jultomten ett ansikte.
OrtKalmar
Kalmar slott
Det sägenomspunna slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka. Länge var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning och kallades rikets nyckel för det strategiska läget. Gränsen mot Danmark var bara några mil söder om staden.
OrtKalmar
Gråborg
Gråborg är en fornborg som tros ha haft två storhetstider. En under folkvandringstid och en under medeltid. Strax intill ligger St Knuts ödekyrka. 
OrtMörbylånga
Gettlinge gravfält
Detta fält är unikt för dess storlek det är hela 2 km långt, ungefär som Skogskyrkogården i Stockholm.
OrtMörbylånga
Himmelsberga Ölands museum
Ett friluftsmuseum där basen består av en traditionell Öländsk radby. Förutom byggnader går djur i hagar. Handelsbod, konstmuseum och kafé.  Öppet sommartid och vissa helger.
OrtBorgholm