Österlen
En rundtur på Österlen som prickar in bland det bästa i den här landsändan. Pittoreska orter ett fiskeläge, en badstrand, en nationalpark, konstutställning i det fria.
- Till start: 475,0 Km
- Stopp: 7
- Ort: Simrishamn
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Simrishamn 2. Vik 3. Knäbäckshusen 4. Rörums strand 5. Stenshuvuds nationalpark 6. Kivik art centre 7. KivikSimrishamn
Simrishamn är verkligen en pittoresk småstad som sommartid blommar upp och kring Storgatan samsas fullsatta kaféer och restauranger. Torget vid gatans ände är stans medelpunkt där Rådhuset i romansk stil är uppfört.
Man kan planlöst vika av på smågatorna i de äldsta delarna och njuta av de låga pastellfärgade husen som ofta har en rosenrabatt och vissa hus har de speciella så kallade simrishamnsdörrar. Staden är känd just för sina rosor och i parken och på Rosentorget har man samlat 130 rosarter från 40 byar i sydöstra Skåne.
Simrishamn har alltid förknippats med fiske och det är idag Sveriges största fiskehamn om man mäter till hur mycket fisk som tas hit.
Den medeltida Sankt Nicolai kyrka har en liten speciell historia bortsett från att det är stadens äldsta byggnad. Konstnären Carl Milles lät bekosta kyrkans återställande till sin ursprungliga tegelfasad som länge varit klädd i cement, om han gav församlingen ett konstverk. Utanför kyrkan syns Systrarna som var den gåvan men senare förvärvades även Ängel med trumpet.
I staden ligger Österlens museum och strax utanför staden ligger Autoseum som är ett sevärt motormuseum. Nere vid hamnen finns Museum Gösta Werner och havet för den konstintresserade.
Vik
Omgivet av fruktodlingar nedanför höga strandbankar ligger pittoreska fiskeläget Vik vackert beläget på en smal strandremsa.
Fiskeläget är det äldsta av de sju fiskelägen på Österlen och fisket har varit av stor betydelse genom historien. Man vet att det fiskats här redan under tidig stenålder. Även en verkstad för tillverkning av stenyxor har påträffats och gett namn åt – vikyxorna.
Det är en upplevelse att ta sig runt norr och har man tur så kanske fiskare ger sig ut för att lägga nät.
I hamnen finns ett litet kafé som erbjuder egen äppelmust om säsongen är rätt.
Några hundra meter söderut ligger det märkliga geologiska fenomenet kallat Prästens badkar och alldeles intill en mycket bra badplats.
Knäbäckshusen
En byggmästare vid namn Liljedahl från S:t Olof fick i uppdrag att jämna husen vid marken, när Ravlunda skjutfält skulle byggas i slutet av 50-talet, i utbyte mot att han skulle få byggmaterialet.
I stället för att bara riva husen, skaffade han mark vid Rörums strand och byggde där, med byggnadsresterna, upp en by med nitton hus kallad Nya Knäbäckshusen.
Passa på att titta på husen på väg till fantastiska Rörums strand.
Rörums strand
Vägen ned till Rörums fantastiska strand är unik. Först passerar man förbi Nya Knäbäckshusen och därefter det lilla strandkapellet St Nicolai.
Väl nere på stranden är utsikten är bästa tänkbara med det 97 med höga berget vid Stenshuvud. Sanden är perfekt och träd som ger svalka alldeles intill. Jättepopulärt givetvis och kom gärna tidigt för bra parkering.
Stenshuvuds nationalpark
Sveriges sydligaste nationalpark bjuder på några av de vackrare naturscenerierna i Sverige. Att uppleva och insupa alla intryck på ett besök gör att många återkommer för att se andra facetter av denna ädelsten.
Kronan på Stenshuvud om man får utrycka sig så är den 97 m höga utsiktsplatsen på berget som skjuter ut ända till vattnet och bryter strandlinjen. Där uppifrån kan man skåda ut över havet, den långa stranden samt ängar och äppelodlingar. Här uppe finns även rester av en fornborg från 400-talet.
En kort bit från parkeringen finns ett naturum som ger extra dimension till besöket där man kan fika eller utanför finns även rastplatser med bänkar på slänten mot stranden.
Alla säsonger har sin charm här och är man i trakten så måste man ta sig hit.
Kivik art centre
Kivik Art Centre ligger vackert beläget vid Lilla Stenshuvud 5 km söder om Kivik och är även utan konstverken en sevärd plats.
Det finns fyra permanenta verk av Snøhetta, David Chipperfield mfl. En smått klaustrofobisk upplevelse att ta sig upp i paviljong/skulpturen ”Sculpture for an objective experience of architecture” via den helt mörka trappan med plats för i stort sett en person i taget.
Konstverken samspelar med naturen och den bedårande utsikten och det är två eldsjälar från Kristianstads konsthall ligger bakom konceptet. Stor uppmärksamhet har man fått genom den långtgående rättstvistsen mellan grannen Ulf Lundell eftersom verken ursprungligen uppförts utan bygglov. Senaste budet är att man fått bygglovet godkänt.
Nu pågår en crowdfunding av ett verk av den amerikanske konstnären Sol LeWitt (1928-2007) som enligt ritningarna består av nära 4000 tegelstenar där varje sten kan sponsras för 500 kr. Det skulle bli det första utomhusverket i Skandinavien av denne konstär som finns på MOMA, Tate Modern mm
Fri entré men enbart säsongsöppet.
Kivik
På slutet av 1800-talet insåg man Kiviks perfekta förhållanden för äppelodling. En av pionjärerna hette Henric Åkesson och det blev grunden till Kiviks musteri sedan hans son Ivar byggde det första musteriet. Idag äger man landets enda vinslott Kronovall några mil från Kivik.
Överallt ser man äppelträd när man färdas eller vandrar runt i Kivikstraktens vackert kuperade landskap, ofta med havet som fond. Badstränder finns gott om i trakten. Är man riktigt intresserad av träd finns Kiviks Esperöd Aboretet med sin unika samling exotiska träd.
Två årliga evenemang drar folk hit och det är främst Kiviks marknad som drar 100.000 besökare i juli varje år. I september är det den årliga Äpplemarknaden där världens största äppeltavla skapas av 30.000 äpplen.
Två andra besöksmål i trakten söder om samhället är magnifika Kivik art centre 5 km söder om och Kiviksgraven, Sveriges största bronsåldersgrav strax intill.
I Kiviks hamn bör man passa på att äta sill och spettekaka.