Adelsö runt med Hovgården.


  • Till start: 30,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ekerö 
  • Avgift: Nej 
Adelsö runt med Hovgården.
Stor karta
Denna mälarpärla bjuder på allt från vikingagravar till ett utsiktstorn med milsvid utsikt över vattnet. Hit åker man via bilfärja med relativt täta avgångar. Besök Hovgården som är ett av Sveriges 14 världsarv tillsammans med grannen Birka. Mer historiskt än så här blir det inte!
Sevärdhet 1 av 6

Färjeläget Sjöängen Munsö

Här avgår bilfärjan till Adelsö. Har du lång väntetid så finns en badplats (300 m) eller Väsby hage natureservat (1 km). För exakta avgångar se Vägverkets hemsida för tidtabell.

Kunsta berg och utsiktstorn

54 meter över havet ligger öns högsta punkt och Kunsta berg. På platsen finns även ett utsiktstorn som bjuder på en fantastisk utsikt över Mälaren. Platsen nås genom vandringsleden på norra delen av ön, eller från Adelsö ringväg.

Hanmora gård

På resan runt Adelsö ligger denna vackra 1700-talsgård med anor från det säteri som grundades där på 1600-talet.

Lindby brygga

Från Lindby brygga ser man över till Birka och det som kallas svarta jorden samt Ansgarsmonumentet högt uppe på en höjd efter munken med samma namn som förgäves försökte kristna ön.

Hovgården

En arkeologisk plats på Adelsön som blivit världsarv. Över 3 000 fynd har hittats här, bland annat gravfält, borgar och runstenar. Det finns ”kungshögar”, ett litet märkligt namn på gravar där kungar från Birka (Sveriges första stad) är begravda. Man tror även att en av Sveriges första kyrkor legat här.

Hovgården var platsen för kungens gård och därifrån styrde sveakungen Birka fram till slutet av 900-talet. Kungsgården på Adelsö fortsatte att spela en politisk roll ända in i sen medeltid. Under sommarhalvåret finns guidade turer till den gamla kungsgården, kyrkan och Hovgården.

På ön finns också Kalle Runristare som ristar nya runstenar, skickligt utförda konstverk som fått en spridning över hela världen. Hans konstverk kan man hitta på bland annat Arlanda.

Läs mera

Café Hovgården

I anslutning till ett av Sveriges världsarv, Birka och Hovgården, ligger detta pittoreska café. Här kan du hugga in på en smörgås, ett bakverk, en glass eller en lättare lunch. Det finns även souvenirer att köpa. Om du inte vill fika på plats kan du beställa en picnickorg och sätta dig ostört ute i naturen. På gården finner du också hembygdsmuseum, bagarstuga och örtagård. Samt information om det historiska området. 
 

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...