Alingsås


Sveriges fikastad nr 1. Mysig stad att flanera runt i och fika är ett måste. Nygrens café var årets fikaställe 2016 i White Guide.

  • Till start: 356,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Allingsås 
  • Avgift: Nej 


Alingsås

Alingsås kallas inte för inte för Kaféstaden. Här finns hela 30 kaféer varav tre är med i White Guide och Nygrens café anses vara ett av landets främsta.

Bagerierna växte fram på 1700-talet och när staden industrialiserades växte en kafékultur fram när kvinnorna började förvärvsarbeta och inte längre hann baka bröd hemma.

När de kloka stadsarkitekterna i stan stod upp mot rivningsvågen i Sverige på 1960-talet resulterade det i att kaféerna hade råd att vara kvar i de äldre lokalerna jämfört med den hyreschock som normalt följde i andra städer. Vill man gå på fikavandring så blir man guidad i en 1,5 timme med avslutande fika.

På Stora torget står en staty av en person som staden är känd för är Jonas Ahlströmer som på 1720-talet tog in potatis från Frankrike och som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Vill man promenera längs Säveån så når man natursköna Nolhagaområdet.

Han var egentligen varken först eller den som populariserade potatisen.  Populär blev potatisen först genom att en annan Västgöte Eva Ekeblad kom på att man kunde göra brännvin av potatisen. 

Läs mera
Alingsås
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nolhaga park och slott...
En härlig park i Alingsås med intressant historik. Lagom stor för att avnjutas på några timmar. Utsiktsberg, slott i italiensk renässansstil med slottsglasskafé, engelsk park, djurpark, naturreservat med fågetorn vid sjön Mjörn och våffelkafé och "Kongo".
OrtAlingsås
Gräfsnäs slottsruin och park...
Hit tar man sig med bil eller via museuijärnvägen från Anten. Slottet vars ruiner man kan beskåda är byggdes på 1550-talet och brann senast 1834. Vacker park, trädgårdskafé samt friluftsmuseum.
OrtAlingsås
Lödöse museum
Ett museum med tonvikt på medeltiden för Sveriges första stad vid Göta älv och tjänade som exporthamn i väster långt för Göteborg.  Fri entré. Örtagård, kafé och butik.
OrtLilla Edet
Vänga mosse.
Mossen har lätta vandringsleder på 4,7 km med ”häftig” spång över mossen men även en på 1,8 km till tillgänglighetsanpassad. Det finns ett rikt fågelliv och ett fågeltornet ger en utsikt över hela mossen.
OrtBorås
Jonsereds fabriker
Ett industrisamhälle från 1800-talets mitt med bostäder intill verkstäderna. Vacker brittiskt inspirerad arkitektur vid den ringlande Säveån. Inneölet Poppels har bryggeri här och driver även en restaurang.
OrtPartille
Mölarps kvarn.
Mölarps kvarn ligger i Fristad vid Viskan. Så tidigt som på 1500-talet började man driva kvarnar med hjälp av forsarna här och med tiden även för såg och vadmalsstamp. Här uppstod det första industriområdet i Fristad i slutet av 1800-talet.
OrtBorås