Alingsås


Sveriges fikastad nr 1. Mysig stad att flanera runt i och fika är ett måste. Nygrens café var årets fikaställe 2016 i White Guide.

  • Till start: 356,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Allingsås 
  • Avgift: Nej 


Alingsås

Alingsås kallas inte för inte för Kaféstaden. Här finns hela 30 kaféer varav tre är med i White Guide och Nygrens café anses vara ett av landets främsta.

Bagerierna växte fram på 1700-talet och när staden industrialiserades växte en kafékultur fram när kvinnorna började förvärvsarbeta och inte längre hann baka bröd hemma.

När de kloka stadsarkitekterna i stan stod upp mot rivningsvågen i Sverige på 1960-talet resulterade det i att kaféerna hade råd att vara kvar i de äldre lokalerna jämfört med den hyreschock som normalt följde i andra städer. Vill man gå på fikavandring så blir man guidad i en 1,5 timme med avslutande fika.

På Stora torget står en staty av en person som staden är känd för är Jonas Ahlströmer som på 1720-talet tog in potatis från Frankrike och som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Vill man promenera längs Säveån så når man natursköna Nolhagaområdet.

Han var egentligen varken först eller den som populariserade potatisen.  Populär blev potatisen först genom att en annan Västgöte Eva Ekeblad kom på att man kunde göra brännvin av potatisen. 

Läs mera
Alingsås
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nygrens Café Alingsås
I ett magasin med anor från 1700-talet ligger ett av kaféstaden Alingsås allra främsta kaféer. Allt bakas på plats och sommartid har man en fin innergård i denna pittoreska miljö. Luncher på vardagar.
OrtAlingsås
Nolhaga park och slott...
En härlig park i Alingsås med intressant historik. Lagom stor för att avnjutas på några timmar. Utsiktsberg, slott i italiensk renässansstil med slottsglasskafé, engelsk park, djurpark, naturreservat med fågetorn vid sjön Mjörn och våffelkafé och "Kongo".
OrtAlingsås
Nääs slott
Slottet med en av Skandinaviens mest kompletta orörda 1800-tals interiörer. Fin tavelsamling salongsmåleri. Slottsrestaurang och kafé. 
OrtLerum
Mölarps kvarn.
Mölarps kvarn ligger i Fristad vid Viskan. Så tidigt som på 1500-talet började man driva kvarnar med hjälp av forsarna här och med tiden även för såg och vadmalsstamp. Här uppstod det första industriområdet i Fristad i slutet av 1800-talet.
OrtBorås
Bohus fästning
Besök borgen som belägrats 14 gånger men aldrig erövrats. Ett magnifikt läge över Göta och Nordre älv som strategiskt läge.  Ruiner återstår men en visning kan klä in fantasin i dess forna prakt.
OrtKungälv
Kungälv till Marstrand
RUNDTUR. Med start i mäktiga Bohus fästning snirklar man förbi Kärna bokskog och vidare mot havsnära Tofta herrgård för att slutligen nå Marstrand.
OrtKungälv