Alingsås


Sveriges fikastad nr 1. Mysig stad att flanera runt i och fika är ett måste. Nygrens café var årets fikaställe 2016 i White Guide.

  • Till start: 356,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Allingsås 
  • Avgift: Nej 


Alingsås

Alingsås kallas inte för inte för Kaféstaden. Här finns hela 30 kaféer varav tre är med i White Guide och Nygrens café anses vara ett av landets främsta.

Bagerierna växte fram på 1700-talet och när staden industrialiserades växte en kafékultur fram när kvinnorna började förvärvsarbeta och inte längre hann baka bröd hemma.

När de kloka stadsarkitekterna i stan stod upp mot rivningsvågen i Sverige på 1960-talet resulterade det i att kaféerna hade råd att vara kvar i de äldre lokalerna jämfört med den hyreschock som normalt följde i andra städer. Vill man gå på fikavandring så blir man guidad i en 1,5 timme med avslutande fika.

På Stora torget står en staty av en person som staden är känd för är Jonas Ahlströmer som på 1720-talet tog in potatis från Frankrike och som han odlade på sin gård Nolhaga utanför Alingsås. Vill man promenera längs Säveån så når man natursköna Nolhagaområdet.

Han var egentligen varken först eller den som populariserade potatisen.  Populär blev potatisen först genom att en annan Västgöte Eva Ekeblad kom på att man kunde göra brännvin av potatisen. 

Läs mera
Alingsås
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nygrens Café Alingsås
I ett magasin med anor från 1700-talet ligger ett av kaféstaden Alingsås allra främsta kaféer. Allt bakas på plats och sommartid har man en fin innergård i denna pittoreska miljö. Luncher på vardagar.
OrtAlingsås
Nolhaga park och slott...
En härlig park i Alingsås med intressant historik. Lagom stor för att avnjutas på några timmar. Utsiktsberg, slott i italiensk renässansstil med slottsglasskafé, engelsk park, djurpark, naturreservat med fågetorn vid sjön Mjörn och våffelkafé och "Kongo".
OrtAlingsås
Vänga kvarn.
En bit ifrån Vänga mosses vandringsleder ligger Vänga Kvarn med kafé och bageri. Här kan man äta lättare mat, smörgåsar och fika. Allt är bakat med närodlade sädesslag som malts i kvarne i byggnaden. Även ett bruksmuseum.
OrtBorås
Vänga mosse.
Mossen har lätta vandringsleder på 4,7 km med ”häftig” spång över mossen men även en på 1,8 km till tillgänglighetsanpassad. Det finns ett rikt fågelliv och ett fågeltornet ger en utsikt över hela mossen.
OrtBorås
Jonsereds trädgårdar
Ett verkligt toppenställe med 12 minuters pendel från Göteborg. Här finns fyra tematrädgårdar där en byts ut varje år och skapas av en "kändis". Trädgårdskafé som sig bör och fin utsikt över sjön Aspen ges om man rundar herrgårdsbyggnaden.
OrtPartille
Kungälv till Marstrand
RUNDTUR. Med start i mäktiga Bohus fästning snirklar man förbi Kärna bokskog och vidare mot havsnära Tofta herrgård för att slutligen nå Marstrand.
OrtKungälv