RUNDTUR. Få vägar är lika vackra som denna. Här passeras en rad sevärdheter som Träslövs läge för en glass i hamnen, flera stränder och natursköna platser.
- Till start: 421,6 Km
- Stopp: 6
- Ort: Falkenberg
- Avgift: Nej
Sevärdheter under turen
1. Varbergs fästning 2. Träslövs läge 3. Glumstenen 4. Morups tånge 5. Falkenberg 6. Skrea StrandVarbergs fästning
Stadens landmärke utgörs av den magnifika borgen som. Platsen bör upplevas genom en promenad längs med havet, ett besök inne i borggården och helst in på det oerhört fascinerande museet. Här finns bland annat Bockstensmannen och knappen som Karl XII sägs ha ”knäppts” med.
Namnet kommer från fornnordiska Ward som betyder vakt och återfinns även i ordet vårdkase och här tändes eldar som var signalsystem för att varna för fiender från havet.
På 1200-talets slut byggdes en borg på klippan av en dansk greve som skydd då han anklagats för mord av kungen. Tiden mellan 1305-1365 bytte Halland ägare mellan Sverige och Danmark 8 ggr så Magnus Eriksson var bland annat här men från 1365 var det danskt i nära 300 år.
Vid Nordiska sjuårskriget under 1500-talet mellan grannländerna blev vapnen blev kraftigare från pil, spjut mm till kanoner, insåg man att borgen måste byggas till. 1618, efter 2 miljoner mantimmar, stod fästningen färdig och efter det anfölls den inte mer men tillföll likväl Sverige i samband med freden i Brömsebro då Halland erhöll Sverige.
Fästningen hade alltid haft fångar men från 1830-talet då Karlsborg tog över som befästning fick man mellan 400-500 fångar här.
Träslövs läge
Träslövs läge har en stor barnvänlig sandstrand med bryggor, lekredskap och volleybollnät. Kiosk och toaletter. Det är ett populärt surfingställe och tidvis kan man hyra utrustning här.
Ett populärt glasställe, Tre Toppar samt kräftförsäljning är en del av hamnlivet där en promenad ut på piren förbi de färggranna fiskebodarna och in bland gränderna hör till ett besök.
Platsen omnämns redan 1558-1559 som Töllen då två fiskelag fiskade härifrån. Namnet Träslövsläge betyder Träslövs fiskeläge att jämföra med danskans leje i t ex Gilleleje på Själland. Här talas en dialekt, "Läjesboa" av ett antal människor och fiskebyn kallas Läjet av dess invånare
Den gamla fiskeplatsen byggdes under 1900-talet ut till att bli Hallands största fiskehamn.
Glumstenen
OBS flytta text från Morups tånge hit...
Morups tånge
En vacker och rogivande plats där man kan promenera runt fyren, sandängarna, fågellivet och öppet hav.
Morups Tånge är en av Sveriges finaste fågelområden. Under vår och höst passerar mängder med fågelarter norr- och söderut. Vid stränderna, tånghögarna och de grunda lerbottnarna är det lätt för dem att hitta föda som insekter, snäckor och musslor.
Namnet kommer sig av att det ligger i Morups socken och tånge är ett ord besläktat med tunga som betyder udde.
På håll ser man plasten för fyren som legat här sedan 1843 men området har varit känt för dess svårhet att segla i och ett flyttblock, Glumstenen, användes som navigering sedan länge och är omnämnd sedan 1000-talet. Kring fyren växte en fiskehamn som först kallades Glummen och idag Glommen.
I arkeologikretsar är namnet känt för ett vikingatida guldfynd.
Falkenberg
Ett besök i Falkenberg kan med fördel göras närsomhelst men givetvis är det en fantastisk sommarstad. I själva staden kan man ta Storgatan söderut mot gamla staden och kyrkan för att se gamla fina hus. Den vackraste byggnaden är annars tullbron ritad av Carl Hårleman och måste ses. Från den tar man Doktorspromenaden längs Ätran inåt land förbi Grand Hotell och fashionabla villor eller ut mot Kattegatt och Skrea strand.
Här kan man köpa färsk fisk eller fiska laxen själv. På 1800-talet var det populärt bland engelska gentlemän att åka hit och fiska. På 1600-talet fick man betala avgift för att fiska för laxen som tillhörde kronan.
I Falkenberg bryggs Falcons öl och det finns faktiskt falkar på åkrarna runt staden. Bland annat pilgrimsfalk och glador. Är man designintresserad finns Falkenbergs museum (design) och Fotomuseet Olympia.
Rika guldfynd vittnar om att trakten var politiskt och ekonomiskt centrum under 500-800 talen och för att skydda Danmarks gräns norrut byggdes borgen Falkenberg och ån var riksgräns under det oroliga 1300-talet. När borgen förstördes under Engelbrekts krigståg 1434 så tog staden Ätraby som då låg här, över namnet Falkenberg.
Skrea Strand
Skrea strand är en två kilometer lång badstrand med höga sanddyner.
Från att 1914 haft ett tiotal badhytter så har man idag ett stort antal stugor samt två finare hotell och ett stort antal av stugorna för uthyrning. Hotell Strandbaden ståtar med en 250 meter lång badbrygga i internationell stil och vill man inte bada ute så har de en spa-avdelning. En bit söderut på stranden ligger Ocean hotel med nybyggd hotelldel och strandens bästa mat.
Är badvattnet för kallt ligger Klitterbadet badhus en kort bit inåt land.