Blomstermåla Restaurang Särö.


  • Till start: 410,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kungsbacka 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Restaurangen är en riktig pärla och namnet har inget med den småländska orten att göra utan var ett pojkstreck där någon målade blommor på ett av tågen som gick hit.

Blomstermåla Restaurang

Blomstermåla är en fantastisk sommarkrog, inrymd i en stilfull träbyggnad med en intressant historia belägen i en otroligt vacker havsnära miljö.

 

1839 anlades Särö Havsbad, av dåvarande ägaren till ön, med kall- och ett varmbadhus för både damer och herrar. Särö etablerades som bad- och kurort, en av de första i landet. Samma år annonserades om lustresor med ångfartyg till Särö om söndagarna ”om vädret tillåter och ett tillräckligt antal passagerare anmält sig” den första ångbåtsbryggan låg i Stallviken.

 

Särö med sin idylliska miljö endast 3 mil söder om Göteborg utvecklades snabbt under 1870-talet till framför allt förmögna göteborgares sommarparadis. Många kungliga gäster och prominenta personer besökte också Särö under årens lopp. Till förströelserna på 1870-talet hörde förutom bad, tex krocket, kägel- och kricketspel, båt- och fisketurer , promenader, ridturer och åkturer med häst. 1879 introducerades tennisspelet, en helt ny sport, på Särö.

 

1904 invigdes järnvägen som slingrade sig utefter den vackra kuststräckan mellan Göteborg och Särö. Säröbanans slutstation, som fick namnet Särö Västerskog, uppfördes intill ångbåtsbryggan.

 

På 50-talet inträffade något som väckte munterhet längs Säröbanan. Två av de svarta ångloken från 1903, som stod i lokomotivstallet över natten, hade under de mörka timmarna målats med blommor och blad i färgerna rosa, gult och vitt. Lokförare och eldare, som övernattat i Särö trodde knappt sina ögon när de upptäckte det hela. Därav namnet Blomstermåla.

 

Restaurang Blomstermåla var tidigare stationsbyggnaden vid ändstationen för säröbanan som gick från Linnéplatsen i Göteborg. Stationsföreståndaren med familj bodde på övervåningen. Sista tåget gick 1967 varefter rälsen revs upp.

 

Text om Blomstermålas historia från hemsidan.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...