Djurgårdsbrunn och östra Djurgården runt.


PROMENAD. En vacker rundpromenad med mycket att se. Start vid Djurgårdsbrunn, rakt över till sydsidan och sen runt de tre uddarna och Djurgårdskanalen tillbaka. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 3,8 Km 
  • Stopp: 12 
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Ja 


Djurgårdsbrunn och östra Djurgården runt.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 12

Djurgårdsbrunn

Fram med matsäcken och slå dig ner på närmsta lediga gräsyta – eller ät en bit mat på anrika Djurgårdsbrunns Wärdshus. På 1700-talet fanns här en vattenkurort och Wärdshuset liksom Apotekshuset är från den tiden. En av stans bästa korvkiosker ligger här med korvar från en liten fabrik i Bromma.

Café Ekorren

Ekorren byggdes ursprungligen till världsutställningen 1897. Syftet vara att man skulle sälja Loka brunn till besökarna genom luckorna som fortfarande finns kvar. 1911 flyttade man hit till Blockhusudden. Idag har man även restaurang med fullständiga rättigheter och på den nybyggda bryggan stoltserar man med 270 sittplatser.

Länkar

Listonhill

Det här är en av Djurgårdens första privatvillor och den uppfördes av den engelska ambassadören Robert Liston i slutet av 1700-talet.

Nedre Manilla

Villans allra första ägare, den spanske diplomaten Coral, tog namnet från Filipinernas huvudstad som på 1700-talet var en spansk koloni.  Sedan tidigt 1900-tal ägs området av bokförläggarfamiljen Bonnier som låtit bygga om fastigheten efter ritningar av Ragnar Östberg.

Täcka udden

”Täck” är ett gammalt ord för vacker. Stämmer bra på den här slottsliknande grosshandlarvillan som byggdes av punchfabrikör Cederlund kring 1870. Idag används det som SEB:s representationspalats och ägs av familjen Wallenberg.

Thielska galleriet

Här visas konst av Liljefors, Zorn, Larsson m fl. Denna Italieninspirerade byggnad, signerad arkitekt Ferdinand Boberg, var bankdirektör Ernest Thiels hem och galleri i början på 1900-talet. Ekonomiskt trubbel gjorde att han kring 1920 sålde byggnaden inklusive konstsamlingen till staten vilket gjorde att det från 1926 öppnades för allmänheten.

Thiel stödde de samtida konstnärerna som konstmecenat. Museet är uppdelat i salar där övervåningen har två stora salar och förutom det finns salar uppkallade efter stora kulturpersonligheter som Munch, Carl Larsson, Hjalmar Söderberg mfl. Här blandas målningar av samtidens stora nordiska och franska konstnärer finns en rad skulpturer av bland andra Rodin, Sergel och Vigeland utplacerade i parken. Förutom den fasta samlingen har man även tillfälliga utställningar.

I Monika Ahlbergs Café bjuder den kända matkreatören på luncher såsom soppa med nybakat bröd, nygjorda smörgåsar, varmrökt lax med basilikapotatis och romsås samt olika sorters hemlagade bakverk. Under sommarmånaderna kan man ta med sig fikat ut i skulpturparken.

Öppet
Tisdag - Söndag 12.00-17.00
Måndagar stängt.

Thielska Galleriet, Sjötullsbacken 8, Stockholm
Tel:  08-662 58 84

Läs mera

Stora sjötullens stenbyggnad

Byggnaden är från 1700-talet och fungerade fram till 1857 som tullverksamhet för Mälarsjöfarten som passerade här.  Idag eftertraktade bostäder.

Picknickställe med regnskydd

Picnic i det gröna med sjöutsikt. På Kungliga Djurgården dessutom, inte illa. Detta är favoriten för många. Rediga bänkar med regnskydd gör att man är garderad vid svajigt väder.

Lilla Sjötullen

I det här lilla huset tog man förr emot tullavgifter av de båtar som ville färdas genom Djurgårdsbrunnskanalen. Idag privatbostad. 

Lilla Sjötullsbron

Kramar och pussar på en romantisk bro behöver inte bara utväxlas på film. Varför inte ta tillfället i akt på den här fina gångbron i betong från 1965?

Isbladskärret

Detta är uppmätt som en av Stockholms tystaste platser. En rastplats med bänkar finns halvvägs mellan broarna där man kan blicka ut över fågelliv med bland annat knölsvan och häger eller kanske någon av kungens kor av highland cattle ras med där riktiga Hedenhös utseendet. Korna gör nytta då de betar i kärret och håller växtligheten vilket skapar en bra fågelsjö. Tidigare var det en havsvik med namnet Isbladsviken. Namnet kommer från ett gammal jägarboställe Isbla och har inget med is att göra.

Villa Gröndal

Nu vandrar du i vår stora svenska poet Gustav Frödings gamla fotspår. Det sägs att han älskade långpromenader här ute. Fröding tillbringade sina sista levnadsår i Villa Gröndal fram till sin död 1911.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stora hundudden och Kaknäs
PROMENAD. Flanera längs Djurgårdsbrunnskanalen och ta en fika i Kruthuset. Kaknästornet permanent stängt. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtDjurgården
Etnografiska museet
Mycket lärorikt museum som även bjuder på fantastiskt vackra föremål som inspirerar den konstintresserade. Museet har 200.000 föremål från Japan, Kina, Korea, Sydostasien, Oceanien, Syd- och Nordamerika samt Afrika.
OrtDjurgården
Tekniska museet
Lek och lär dig samtidigt hur världen egentligen fungerar på Sveriges största tekniska museum. Museet är uppdelat i avdelningar där alla säkert hittar något område som väcker intresse.
OrtDjurgården
Rosendals slott
Idag är detta sommarslott åt den första Bernadotten, Karl XIV Johan, ett sommaröppet museum. Intressanta skyltar guidar runt slott och park året om.
OrtDjurgården
Sjöhistoriska museet
Strosa runt bland intressanta vrakfynd och båtmodeller. Museet har vissa basutställningar men det pågår alltid en rad parallella utställningar under begränsad tid. Byggnaden i nationalromantisk stil är ritad av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes i maj 1938. Fri entré.
OrtDjurgården
Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården