Rosendals slott


Idag är detta sommarslott åt den första Bernadotten, Karl XIV Johan, ett sommaröppet museum. Intressanta skyltar guidar runt slott och park året om.

  • Till start: 3,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Rosendals slott

Idag ett sommaröppet museum som visar historiska rum för allmänheten. En gång i tiden sommarslott åt den första Bernadotten, Karl XIV Johan, uppfört 1820. Detta gamla lustslott var aldrig tänkt som en permanent bostad men passade perfekt för att dra sig tillbaka och njuta av sommaren på Djurgården. Fredrik Blom, som var en av den tidens mest betydelsefulla arkitekter, ritade huset som tillverkades som ett monteringsfärdigt hus. Än idag står slottet som det gjorde under Karl Johans tid, vilket gör det till ett unikt dokument över den svenska empirestilen, även kallad Karl Johans-stilen.

Under sommarperioden kan man gå guidade visningar på slottet. Men runt slottsparken finns informationstavlor så att man lätt kan guida sig själv om man hellre vill det. Blir man hungrig av allt historiskt kan man ta sig en bit mat på Rosendals trädgårdar som ligger strax intill slottet.

Läs mera

Länkar

Rosendals slott
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Biskopsuddens utsiktspaviljong
Romantisk plats som drar till sig romantiska par. Solbada, picknicka eller bara vara. Spana in båtar eller passerande flanörer.
OrtDjurgården
Villa Godthem.
Klassisk svensk mat i en sanslöst vacker ute- och innemiljö. Med rätter som Biff Rydberg, Plankstek och Pepparstek behövs inga längre förklaringar.
OrtDjurgården
Lejonslätten
Inramningen runt denna park är bästa möjliga. Djurgårdsbrunnsviken åt ena hållet och lummigt buskage åt andra.  Här slappar man bort timmar utan att blinka. En av Djurgårdens populäraste picknickparker.
OrtDjurgården
Skroten Café & Skeppshandel
I Djurgårdsvarvet ligger detta kombinerade kafé och skeppshandel. Hemtrevligt med uteservering med vacker utsikt över vattnet. Matiga rätter och nybakat fikabröd, glass och kaffe. Räksmörgåsen är en höjdare. Skeppshandeln är som ett litet museum.
OrtDjurgården
Kvarnholmen till Saltsjökvarns kaj i Nacka
Fantastisk promenad. Start vid Kvarnholmen, vidare till Finnbergets utsiktsplats och sen förbi Finnboda och slutligen pampiga Danvikshem och Saltsjökvarn.
OrtNacka
Finnbergets utsiktsplats
Utsikten från Finnberget är enastående åt alla väderstreck. City och Gamla stan, Söder och Djurgården. Här finns det bänkar med bord och grillplats.
OrtKvarnholmen