Djurgårdsbrunnsviken - Hälsans stig


PROMENAD - Gå längs några av stans mest kända vatten. Sevärdheter, natur, folk- och båtliv. Picknickplatser vimlar det av med korvkiosken vid Djurgårdsbrunn är toppen. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.

  • Till start: 1,7 Km 
  • Stopp: 11 
  • Ort: Djurgården 
  • Avgift: Nej 


Djurgårdsbrunnsviken -  Hälsans stig
Stor karta
Sevärdhet 1 av 11

KMK Café

Populärt kafé i en härlig miljö i det som tidigare var bensinmack för bilar och båtar. KMK Café ligger i anslutning till Djurgårdshamnen som är Kungliga Motorbåt Klubbens huvudhamn. Har man varit här en gång blir det lätt en vana att återkomma.

Länkar

Nobelparken

Trädkramarens eldorado - här hittar du nämligen de flesta av Sveriges vilda trädslag. Namnet kommer sig av att man i början av 1900-talet ville upprätta ett institut för att hylla Alfred som tillverkade krut här i krokarna, men de planerna rann ut i sanden.

Diplomatstaden

Pampigt värre! Dessa exklusiva villor byggdes på 1910-talet. De ritades av välkända arkitekter och fungerade på den tiden som privatbostäder åt de förmögna, som Electrolux grundare Axel Wenner-Gren och häradshövdingen Knut Tillberg. Idag domineras området av ambassader och konsulat.

Sjöhistoriska museet

Strosa runt bland intressanta vrakfynd och båtmodeller. Man har vissa basutställningar men det pågår alltid en rad parallella utställningar under begränsad tid. Byggnaden i nationalromantisk stil är ritad av arkitekt Ragnar Östberg och invigdes i maj 1938.

Här kan man bland annat se utställningar om sjömanstatueringar, svenska marinens och kustbevakningen på uppdrag i Afrikas horn, handelsfartygens historia, en stor samling krigsfartygsmodeller samt flera miniutställningar. Mest imponerande är ändå utställningen av Gustav IIIs fartyg Amphion.

Sjöhistoriska museet är öppet tisdag till söndag. Fri entré.

Djurgårdsbrunnsvägen 24, Stockholm
Tel: 08-519 549 20

Läs mera

Båthuset Stockholms roddförening

Det här båthuset uppfördes i samband med Olympiaden 1912 och ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz. Som material användes bland annat överblivet virke från just Olympiaden och man kan än idag se sittplatsnumren på sina ställen.

Djurgårdsbrunns wärdshus

Med lagom avstånd från stadens stress ligger denna avslappnande restaurang. Här bjuds det på tidlösa klassiker i nya varianter. Inspirationen kommer från såväl Sverige som Medelhavet. En stor uteservering finns att tillgå, och även andra aktiviteter att utföra i samband med måltiden. Vad sägs till exempel om ett smälta maten över ett parti boule?

Tel: 08-624 22 00

Länkar

Lilla Sjötullsbron

Kramar och pussar på en romantisk bro behöver inte bara utväxlas på film. Varför inte ta tillfället i akt på den här fina gångbron i betong från 1965?

Villa Gröndal

Nu vandrar du i vår stora svenska poet Gustav Frödings gamla fotspår. Det sägs att han älskade långpromenader här ute. Fröding tillbringade sina sista levnadsår i Villa Gröndal fram till sin död 1911.

Sirishov

I den pepparkaksliknande villan bodde Gustav III:s överkammarherre Sten Abraham Piper, som lär ha döpt byggnaden efter sin favorithund. 1866 blev bankdirektör AO Wallenberg ägare till villan, som än idag tillhör hans släktingar.

Villa Godthem

Klassisk svensk mat i en sanslöst vacker ute- och innemiljö. Med rätter som Biff Rydberg, Plankstek och Pepparstek behövs inga längre förklaringar.

Den anrika restaurangen byggdes i slutet på 1800-talet och var ursprungligen en privatbostad för en operasångare. 2011 öppnade restaurangens nya ägare Melker Andersson och Danyel Couet dörrarna för hungriga gäster i nyrenoverade lokaler. Vid nystarten var det många som undrade om krogen skulle behålla paradrätten plankstek. Detta gjorde man med en viss tvekan.

Men krogen har nyligen övertagits av restaurang Prinsens ägare. De nuvarande ägarna tvekar inte i ”planksteks-frågan” för denna rätt skapades just på nämnda Prinsen 1954 när Fru Törnquist lanserade den nya rätten.  Bara några år senare togs rätten till Godthem och blev dess paradrätt. Man ägde nämligen båda restaurangerna då också - historien är sluten.

En stor och lugnt belägen uteservering sommartid blir snabbt full vid vackert väder.

Rosendalsvägen 9, Djurgården

Bordsbokning: 08-684 238 40

 

Läs mera

Länkar

Djurgårdsbron

Badkruka? Njut av vattnet på behörigt avstånd från bron som stod klar 1897 i samband med den stora Stockholmsutställningen.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Villa Godthem.
Klassisk svensk mat i en sanslöst vacker ute- och innemiljö. Med rätter som Biff Rydberg, Plankstek och Pepparstek behövs inga längre förklaringar.
OrtDjurgården
Biologiska museet
I en ateljéliknande byggnad med enbart dagsljus som ljuskälla visas här uppstoppade djur i verklighetstrogna miljöer från den nordiska djurvärlden.
OrtDjurgården
Hotell Skeppsholmen Långa raden
I en del av den långa byggnaden som  är uppförd åt Karl XII s drabanter ligger hotellet som har denna populära restaurang.  Här kan man äta frukost, god mat, fika eller ta en drink. Stor uteservering i vilstolar eller parkmöblemang.
OrtSkeppsholmen
Skeppsholmen
Mot slutet av 1500-talet kallades Skeppsholmen för Lustholmen då Vasakungarna rekreerade sig här. Numera hittas lusten i utsikten, museerna, båtarna och båtbyggeriet. Ön är som ett stort museum och man får rik behållning utan att äntra de riktiga museerna.
OrtStockholm
Skroten Café & Skeppshandel
I Djurgårdsvarvet ligger detta kombinerade kafé och skeppshandel. Hemtrevligt med uteservering med vacker utsikt över vattnet. Matiga rätter och nybakat fikabröd, glass och kaffe. Räksmörgåsen är en höjdare. Skeppshandeln är som ett litet museum.
OrtDjurgården
Rosendals trädgård
Är det helg, sol och varmt ringlar köerna till caféet milslånga för det är ett av de allra populäraste – ett alternativ är medhavd matsäck, att avnjuta i äppelträdens skugga. Utsett till årets fikaställe 2013 av White Guide.
OrtDjurgården