Djurönäset och Djurhamn


Här är det flera stopp som nås med en eller två parkeringar. Sen kan man promenera om man är försiktig och missa inte utsikten på Djuröbron. Motorverkstan och Sjöboden är sommaröppna men Djurönäset är ofta öppet.

  • Till start: 34,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Värmdö 
  • Avgift: Nej 


Djurönäset och Djurhamn
Stor karta
Sevärdhet 1 av 5

Djuröbron

Denna 180 meter långa bågbro i betong färdigställdes 1962 och sammanbinder Ramsmora vid Stavsnäs med Djurö. Att färdas över bron är en mäktig upplevelse.

På bron finns en gång och cykelbana och en promenad över bron kan verkligen rekommenderas åtminstone halva vägen så att man får se den bästa utsikten.

Djurönäset

Strax efter Djuröbron ligger Djurönäsets konferenshotell. En enastående utsikt bjuder besökaren även om man inte tar in på hotellet för här kan man äta en färdig trerättersmeny eller bara knalla omkring. Härifrån utgår en snitslad naturstigsslinga som leder under bron och ned till sommaröppna Sjöboden. I närheten ligger även populära Motorverkstan också den sommaröppen men strax efter kommer man till Djurö kyrka som är en praktfull träkyrka från 1683 som ligger mycket vackert och här finns parkbänkar vid vattnet att ta igen sig på.

Platsen och framförallt hamnen Djurhamn en kilometer norrut mot kyrkan har viktig plats i svensk krigshistoria. Här har skepp väntat in lämpligt väder innan färd vidare sedan 1300-talet. I flera hundra år var det en viktig knutpunkt för försvaret mot bland annat danskar och polacker men även på 1600-talet var det en viktig örlogshamn när flottan avseglade mot kriget nere i Tyskland.

Luncherna på Djurönäset utgörs av en buffé med där du väljer mellan tre huvudrätter, kött, fisk eller vegetariskt.

Seregårdsvägen 1,  Djurhamn
Tel: 08-571 490 00

Läs mera

Länkar

Sjöboden Djurö

Djurönäsets sommarkrog bjuder på många härliga solnedgångar vid havet. Artister varje tisdag och torsdag kväll.

Hängmattor och soffor på bryggorna gör att man gärna vilar på maten eller tar sin en svalkande drink. 

En enkel sommarmeny till humana priser och under hösten och våren kan man hyra Sjöboden för privata fester.

Skärgårdskrogen Sjöboden, sommarsäsongen i Sjöboden börjar vid midsommar och varar till mitten på augusti. Då är det öppet i varje dag mellan ungefär 12.00-00.00

Tel: 08-571 490 00

Länkar

Motorverkstan

I vackra Djurhamn finner du restaurangen Motorverkstan. Ett grundläggande tema är skärgårdskänslan som man vill ska komma igen i flera av rätterna. Men denna känsla finns även i omgivningen, med vågskvalpet runt knuten är den svår att slå bort. Här jobbar man mycket med lokala råvaror och menyns hamburgare är gjord på kött från ön.

Öppettider
Sommartid dagligen 12-22. September-november torsdag-söndag 12-22. December dagligen.

Tel: 08 571 545 00

Länkar

Djurö kyrka

En mycket vacker träkyrka från 1683 som ligger väldigt vackert i viken vid Djurhamn. Att det är en populär kyrka att gifta sig i förstår man så fort man kommer hit. Alldeles nedanför kyrkan finns en fin rastplats med bänkar och bord.  Det är även promenadavstånd till Djurönäset och Djurhamn med restaurang Motorverkstan.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sjöboden Djurö
Sommaröppen krog med solnedgång i havet. Omåttligt populärt. Lillasyster till Djurönäset, från vilken man kan ta en liten snitslad promenad från hit till bryggan. Sköna soffor och hängmattor extra plus.
OrtDjurö
Bullandö krog
Belägen längst ut på Värmdö på gränsen till ytterskärgården med stor uteservering vid båthamnen. Klassiker som nystekt strömming och lenrimmad lax toppar.
OrtBullandö
Stavsnäs by - pittoresk promenad
Stavsnäs är mer än en hamn. En tur förbi vikar och uddar med vacker utsikt, mysiga små hus och vacker natur. Ett hembageri att fika på är inte i vägen.
OrtVärmdö
Stavsnäs hembageri
Ett jättemysigt bageri och kafé som även är en restaurang med fullständiga rättigheter. Stavnäslimpan är en limpa av klass som blir ett minne till frukosten dan därpå.
OrtStavnäs
Motorverkstan
I vackra Djurhamn ligger denna sommaröppna krog. Ett genomsyrande tema är skärgårdskänslan i rätterna, inredningen, omgivningen och vågskvalpet runt knuten.
OrtDjurö
Stavsnäs-Nynäshamn
Text kommer om Stavsnäs- Nynäshamn
OrtVärmdö