Ekerö - en natt på Rastaholm och Adelsö runt.


  • Till start: 19,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Adelsö 
  • Avgift: Nej 
Ekerö - en natt på Rastaholm och Adelsö runt.
Stor karta
Denna mälarutflykt bjuder på allt från världsarv till ett utsiktstorn med milsvid utsikt. Efter några stopp och en natt på vackert belägna Rastaholm tar man bifärjan till Adelsö och Hovgården.
Sevärdhet 1 av 8

Asknäs gård

En gård med lång historia som idag är konferenshotell och får beskådas på håll. Existerande byggnad är ifrån 1880 och är mycket vacker med mycket snickarglädje. Kyrkan bredvid byggdes på uppdrag av gårdens ägare. Asknäs gård omnämns redan på 1200-talet i Erikskrönikan.

Länkar

Ekerö kyrka

Ekerö kyrka ligger vackert belägen vid Mälaren alldeles brevid Asknäs gård för vilken kyrkan byggdes en gång i tiden. Sista biten till kyrkan går genom en vacker allé. Väl framme lägg en stund att gå ned till bryggan.

Rosenhills trädgård

Denna ekologiska gård serverar massor av gott - till exempel glass, fikabröd, hembakade kakor, focaccia och paj. Fiket har öppet maj-oktober och du kan välja om du vill sitta på verandan, i växthuset på gräsmatten eller på gården. Förutom fik finns här självplock (blommor, bär, grönsaker och frukt), musteri, kurser, bed and breakfast, bakluckeloppis, festlokaler samt en ge och få-butik. Ibland anordnar man även events med musik.
 

Länkar

Rastaholm vandrarhem och värdshus.

På Rastaholme, en ö vid Södra Björkfjärden i Mälaren ligger Rastaholms Värdshus och Vandrarhem. Här är du omgiven av vatten på alla sidor och med en gångbro går över till fastlandet. Det natursköna läget med Mälaren direkt inpå knuten ger en lugn och rofylld upplevelse och låter dig njuta av Stockholms natur när den är som bäst. Vandrarhemmet är öppet året om och värdshuset sommartid.

Det finns promenadstråk runt ön, möjlighet till bad och bastu samt grillplats vid strandkanten. Här finns uthyrning av fiske/pimpelspö och cyklar.  För dig som vill komma hit med egen båt har vi en alldeles egen gästhamn. Man bor i seglarstugor eller i nyupprustade vandrarhemslängan, som ligger 100 meter från värdshusbyggnaden där man äter gott med utsikt över Mälaren.

Tel: 08 560 230 70

Läs mera

Länkar

Kunsta berg och utsiktstorn

54 meter över havet ligger öns högsta punkt och Kunsta berg. På platsen finns även ett utsiktstorn som bjuder på en fantastisk utsikt över Mälaren. Platsen nås genom vandringsleden på norra delen av ön, eller från Adelsö ringväg.

Hanmora gård

På resan runt Adelsö ligger denna vackra 1700-talsgård med anor från det säteri som grundades där på 1600-talet.

Lindby brygga

Från Lindby brygga ser man över till Birka och det som kallas svarta jorden samt Ansgarsmonumentet högt uppe på en höjd efter munken med samma namn som förgäves försökte kristna ön.

Hovgården

En arkeologisk plats på Adelsön som blivit världsarv. Över 3 000 fynd har hittats här, bland annat gravfält, borgar och runstenar. Det finns ”kungshögar”, ett litet märkligt namn på gravar där kungar från Birka (Sveriges första stad) är begravda. Man tror även att en av Sveriges första kyrkor legat här.

Hovgården var platsen för kungens gård och därifrån styrde sveakungen Birka fram till slutet av 900-talet. Kungsgården på Adelsö fortsatte att spela en politisk roll ända in i sen medeltid. Under sommarhalvåret finns guidade turer till den gamla kungsgården, kyrkan och Hovgården.

På ön finns också Kalle Runristare som ristar nya runstenar, skickligt utförda konstverk som fått en spridning över hela världen. Hans konstverk kan man hitta på bland annat Arlanda.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...