Eskilstuna stadspromenad


En historisk resa från bruk till industrier. Längs vatten och genom parker. I Rademachersmedjornas bruksmiljö samt Munktellstadens kulturcentrum.

  • Till start: 88,4 Km 
  • Längd: 3,0 km 
  • Stopp:
  • Ort: Eskilstuna 
  • Avgift: Ja 


Eskilstuna stadspromenad
Stor karta
Sevärdhet 1 av 8

Rademachersmedjorna

Rademachersmedjorna är mer än ett friluftsmuseum med gamla byggnader där hantverk och traditioner hålls levande. Här finns hantverksbutiker, kaféer, restauranger och här ordnas evenemang med jämna mellanrum. Att vandra runt bland de många  pittoreska byggnaderna är att göra en tidsresa. Här fanns som mest 20 smedjor.

De första smedjorna stod färdiga 1659 och utgjorde en del av Carl Gustafs Stads järnmanufaktur, anlagd och uppkallad efter kung Karl X Gustav.  Manufakturen leddes av Reinhold Rademacher, som kungen bjudit hit från Livland (dagens Lettland som då var en del av Sverige) för att utveckla det svenska smidet.

Jernberghska krogen

Jernberghska krogen är värd Eskilstunaresan i sig. Fast delvis för att det ligger i området Rademachersmedjorna. Trots att området är från 1600-talet så har det inte alltid varit en krog i byggnaden utan det är en charmig smedja från 1600-talet som idag är en krog med tre små kammare.

Här kan man avnjuta en middag där maten är rustik och smakrik, trevlig service men inte minst i en helt unik atmosfär. Kritikerna står i kö för att lovorda krogen och trots den höga klassen så kan man komma hit på en mycket prisvärd lunch.

016-14 65 05
Rademacherg 48 Eskilstuna

Länkar

Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum ligger på Faktoriholmarna. Här kan du experimentera i ett upplevelserum Faktotum och förundras över vår mekaniska verkstad och ångmaskinhall. Här gestaltas stadens historia och samtid genom permanenta och tillfälliga utställningar, pedagogisk verksamhet, program och föreläsningar. Till Eskilstuna stadsmuseum hör också Rademachersmedjorna,  Lagersbergs säteri, Sörmlandsgården och stora samlingar.

I anslutning till receptionen finns en museibutik och ett litet café.

Fri entré till alla utställningar!

Länkar

Munktellmuseet

Munktellmuseet ägs och drivs av Volvo Construction Equipment. Museets uppgift är att samla, bevara och visa historiska föremål producerade av Munktell, Bolinder-Munktell, Volvo BM, VME samt Volvo Construction Equipment.

På Munktellmuseet kan du bland annat se den första svenska traktorn från 1913 och den första hjullastaren från 1954. Dessutom hittar du världens först serietillverkade ramstyrda dumper med det svenskklingande namnet “GrusKalle

Munktellstaden

Munktellstaden ligger centralt i Eskilstuna vid forsande vattendrag, broar och holmar. Platsen bjuder på industrihistoria såväl som sportaktiviteter, kulturevenemang, god mat, spännande museer, utbildning, innovativt företagande och hotell.

Eskilstuna Konstmuseum

Eskilstuna Konstmuseum ligger i en gammal industribyggnad i Munktellstaden. Här finns konsmuseets samling från 1600-talet fram till idag. På museet hittar du fem rum för tillfälliga utställningar, två pedagogiska verkstäder, konstbibliotek, butik samt restaurang.

Sedan hösten 2007 inrymmer Eskilstuna Konstmuseum även Svenskt barnbildarkiv. Förutom utställningsverksamhet erbjuds guidade visningar, föreläsningar, workshops, familjesöndagar och mycket mer.
 

Stadsparken

Den grönskande park alldeles intill Eskilstuna ån är populärt för picknick. I parken finns Carl Milles staty Guds hand som är den ursprungliga skulpturen som senare uppförts på flera platser bland annat Tokyo, Melbourne och Lidingö. Statyn är tillägnad C. E. Johansson som med sin banbrytande måtteknik revolutionerade passningen för mekaniska delar i industrin.

Gamla staden

”Långa Gatan” fanns redan på medeltiden och då färdades här pilgrimer på väg till Johanniternas kloster. Idag heter den Köpmangatan och finns i Gamla staden. Gatan kantas av vackra hus och trånga gränder.
Här hittar du antikaffärer, konstgallerier och modebutiker. Pausa i nåt av flera caféer eller restauranger vid ån eller titta in i utedassmuseet med speciell inredning framtagen av tre lokala kändisar.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rademachersmedjorna
Reinhold Rademacher kom från Livland på 1600-talet och byggde upp smedjorna. Idag ett friluftsmuseum där hantverk och traditioner hålls levande. Hantverksbutiker, kaféer och restauranger.
OrtEskilstuna
Torshälla
En av Sveriges äldsta städer, liten och överskådlig och pittoresk som få. Man behöver inte har mycket fantasi för att känna hur livet var förr.
OrtTorshälla
Sundbyholms slott
Enastående vackert och lockar med café och restaurang eller en picknick i parken. Känt från en av Prins Eugens mest berömda tavlor Det gamla slottet.
OrtEskilstuna
Tidö slott
Ett välbevarat slott från stormaktstiden med borggård a la De Tre Musketörerna. Leksaks- och seriemuseet eller gå ut i vassen på en spång i naturreservatet.
OrtVästerås
Frösåkers brygga–Västerås historiska skeppsmuseum.
Ett trettiotal båtar flyter omkring föreställande båtar från vikingatid till medeltid. Även byggnader och hantverksarbete visas upp. Här går det att övernatta eller bara äta lite spännande mat.
OrtVästerås
Kungsör...
Kungsör är ett noga utvalt besöksmål som vi verkligen kan rekommendera. Vi är inte klara med texten till detta men håll till godo med bilder, vägbeskrivning och karta.
OrtKungsör